ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΗΕ: ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

women rape in marriage - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

women rape in marriage - Σόλων ΜΚΟΑνησυχητικά στοιχεία έφερε στο φως η έκθεση του ΟΗΕ για τις γυναίκες, «ΟΗΕ Γυναίκες», που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. 
Ο βιασμός δεν τιμωρείται εντός γάμου σε περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου, ενώ δεν έχουν δικαίωμα στην άμβλωση οι γυναίκες στο ένα τρίτο της γης. Οι γυναίκες, επίσης, συνήθως αμείβονται λιγότερο από τους άντρες.


Ο «ΟΗΕ Γυναίκες» είναι ένα νέο όργανο του ΟΗΕ που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 και το οποίο συγκεντρώνει τις δραστηριότητες μικρότερων οργάνων του διεθνούς οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο, που υπάρχουν ήδη. Επικεφαλής του νέου αυτού οργάνου είναι η τέως πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ.

Σύμφωνα με την έκθεση, 127 χώρες δεν τιμωρούν το βιασμό εντός του γάμου, 61 χώρες στερούν από τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ παρατηρείται μια διαφορά από 10% ως 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με τους μισθούς των ανδρών.

«Παρά τις μεγάλες προόδους σε ό,τι αφορά τους νόμους, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στη ζωή τους από την πλευρά των συντρόφων τους», αναφέρεται στην έκθεση. Η μη δημοσιοποίηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Η έκθεση με τίτλο «Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο» υπενθυμίζει, εξάλλου, ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως πολεμικό όπλο.

Επιπλέον, περίπου 600 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο, διατυπώνεται στην έκθεση.

Υπάρχουν πάντως και θετικές ειδήσεις: «Οι γυναίκες ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι μόνον των πολιτικών, αλλά επίσης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών.»

Συνολικά, 186 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών.

Επίσης, 173 χώρες χορηγούν επίδομα μητρότητας, 139 διαθέτουν Σύνταγμα που εγγυάται την ισότητα των φύλων και 125 χαρακτηρίζουν παράνομη τη βία που υφίστανται οι γυναίκες εντός του γάμου από τους συζύγους τους.


Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα