ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο.Η.Ε.: “ATIMΩΡΗΤΗ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΤΟΣ ΓΑΜΟΥ”

women - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

women - Σόλων ΜΚΟΣε μειονεκτική θέση εξακολουθεί να παραμένει η γυναίκα σε πολλά κράτη του κόσμου αφού σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, με τίτλο «Οι πρόοδοι των γυναικών στον κόσμο», σεξουαλικά εγκλήματα που τελούνται ακόμη και μέσα στον θεσμό του γάμου όπως ο βιασμός παραμένουν ατιμώρητα ενώ το ένα τρίτο των γυναικών στον κόσμο στερείται το δικαίωμα στην άμβλωση.


Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το νέο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των γυναικών, “ΟΗΕ Γυναίκες” που συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2011, στις περισσότερες από τις μισές χώρες στον κόσμο δεν τιμωρείται ο βιασμός εντός του γάμου. Όπως αναφέρεται στην πρώτη έκθεσή του συγκεκριμένου οργάνου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες παγκοσμίως, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 127 χώρες δεν τιμωρούν το βιασμό εντός του γάμου, 61 χώρες στερούν από τις γυναίκες το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ παρατηρείται μια διαφορά από 10% ως 30% στους μισθούς των γυναικών σε σχέση με τους μισθούς των ανδρών.

“Παρά τις μεγάλες προόδους σε ό,τι αφορά τους νόμους, εκατομμύρια γυναίκες αντιμετωπίζουν βία στη ζωή τους από την πλευρά των συντρόφων τους”, υπογραμμίζει η πρόεδρος του νέου αυτού οργάνου η Μισέλ Μπασελέ, πρώην πρόεδρος της Χιλής και προσθέτει στην έκθεση της ότι “περίπου 600 εκατομμύρια γυναίκες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές εργαζόμενες γυναίκες σ΄ολόκληρο τον κόσμο, απασχολούνται σε λιγότερο ασφαλείς εργασίες, συχνά έξω από κάθε νόμο”.

Επίσης ως σοβαρό πρόβλημα χαρακτηρίζει τη μη δημοσιοποίηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ σύμφωνα με  σχετικές μελέτες για την εγκληματικότητα, σε 57 χώρες, φαίνεται ότι τουλάχιστον ένα 10% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά μόνο το 11% το δημοσιοποιεί.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως πολεμικό όπλο.

“Η σεξουαλική βία ασκείται σε πληθυσμούς για να μεταδοθεί σκόπιμα ο ιός του AIDS με στόχο την πρόκληση μόλυνσης, την εκτόπιση πληθυσμών και τον εκφοβισμό ολόκληρων κοινοτήτων”, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ωστόσο η έκθεση δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι στην πάροδο των χρόνων έχει σημειωθεί  πρόοδος όσον αφορά τη θέση της γυναίκας σε σχέση με το παρελθόν καθώς όπως επισημαίνεται “οι γυναίκες ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων απ΄ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι μόνον των πολιτικών, αλλά επίσης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών”.

Για του λόγου το αληθές, βάσει των στοιχείων της έκθεσης, σήμερα, 186 χώρες σ΄ολόκληρο τον κόσμο έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών, 173 χώρες χορηγούν επίδομα μητρότητας, 139 διαθέτουν σύνταγμα που εγγυάται την ισότητα των φύλων και 125 χαρακτηρίζουν παράνομη τη βία που υφίστανται οι γυναίκες εντός του γάμου από τους συζύγους τους.

(Πηγή/Φωτό: Ελευθεροτυπία)  

Σχετικά άρθρα