ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: ΑΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

immigrants 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

immigrants 1 - Σόλων ΜΚΟΈπειτα από τα συμπεράσματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Διεθνής Αμνηστία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη ότι οι ηγέτες έχουν αποτύχει να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία των ζωών των μεταναστών και των προσφύγων κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων.


«Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη μετανάστευση δείχνουν με επώδυνο τρόπο ότι η έκφραση θλίψης και αλληλεγγύης δεν ήταν τίποτα άλλο από κροκοδείλια δάκρυα», δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, Διευθυντής του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.»

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν αναφέρεται ούτε ένα μέτρο που θα εμποδίσει την απώλεια περισσότερων ζωών στη Μεσόγειο. Η δυνατότητα αναζήτησης και διάσωσης δεν αναφέρεται καν. Δεν αναφέρεται ούτε η ανάγκη διάνοιξης νέων διαδρομών για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Αντί αυτών, τα προτεινόμενα μέτρα εστιάζουν ξανά στη βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων. Αυτό απλώς θα οδηγήσει τους ανθρώπους να επιλέγουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Επιπλέον, στα συμπεράσματα δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στην ανάγκη να θέσουν τα ευρωπαϊκά κράτη ως προτεραιότητα τις ζωές και τα δικαιώματα των ανθρώπων, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για το μεταναστευτικό έλεγχο με χώρες από την άλλη πλευρά της Μεσογείου.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει τα στραβά μάτια στις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών σε αυτές τις χώρες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι οι ουσιαστικές ενέργειες θα ακολουθήσουν αργότερα. Αλλά η ώρα για δράση είναι τώρα. Μέχρι τότε, εάν οι ηγέτες δεν πάρουν την ευθύνη να αλλάξουν ριζικά τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, ακόμα περισσότεροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στη Μεσόγειο.»

Διαβάστε επίσης την επιστολή μας προς τον Πρόεδρο Βαν Ρομπάι.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία
Φωτό:wikipedia