ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΘΕΛΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

sakoules - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

sakoules - Σόλων ΜΚΟΤην φορολόγηση ή ακόμη και την κατάργηση των πλαστικών σακουλών αναμένεται να ζητήσει απο τις χώρες της Ε.Ε. η Κομισιόν προκειμένου να περιοριστούν τα πλαστικά απόβλητα της Ένωσης. Ορισμένες χώρες, όπως η Δανία, έχουν μειώσει σημαντικά τη χρήση της πλαστικής τσάντας επιβάλλοντας τέλη στη χρήση της, όμως ο αριθμός εκείνων που ακόμη την χρησιμοποιούν είναι τεράστιος.


Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας κατά 80%. Ο τρόπος που αυτό θα γίνει επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης: φόροι, απαγορεύσεις, εθνικοί στόχοι.

Στη Δανία, όπου οι απλές πλαστικές σακούλες φορολογούνται, η χρήση τους έχει μειωθεί στις τέσσερις ανά άτομο ετησίως, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντιδιαστολή με τις 466 ανά άτομο σε Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2010 κυκλοφόρησαν στην ευρωπαϊκή αγορά 98,6 δισεκατομμύρια λεπτές πλαστικές σακούλες οι οποίες και σπάνια επαναχρησιμοποιούνται και συνήθως πετιούνται στο περιβάλλον με ολέθριες συχνά συνέπειες καθώς απαιτούνται συχνά δεκάδες έως και εκατοντάδες χρόνια για τη διάσπαση του πλαστικού.

Πηγή/φωτό: Tvxs

 

Σχετικά άρθρα