ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΚΑΙ Η ΒΟΣΤΩΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ!

Mouth of Miami River - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Mouth of Miami River - Σόλων ΜΚΟΜεγάλα τμήματα χιλιάδων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και το Μαϊάμι θα καλυφθούν από την άνοδο των υδάτων στο μέλλον

Περισσότερες από 1.700 πόλεις της χώρας κινδυνεύουν από την άνοδο των υδάτων πολύ περισσότερο από ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Ακόμα μάλιστα και στην περίπτωση που με κάποιο τρόπο σταμάταγαν σήμερα οι εκπομπές ρύπων, χιλιάδες πόλεις και περιοχές τους έχουν ήδη μπει σε μία πορεία δίχως επιστροφή.

Η δραματική έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δεν έθεσε κάποιο χρονικό σημείο-όριο στο μέλλον αλλά  προχώρησε σε κάποιες εκτιμήσεις, οι οποίες ανά πόλη ξεκινούν σε μελλοντικό εύρος χρόνου από το 2030. [1],

Εξετάζοντας τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή (1 βαθμός αύξηση της θερμοκρασίας=2.3 μ. άνοδος της στάθμης της θάλασσας), θεωρεί πλέον ως «κλειδωμένο» (“locked in”) και μη-αναστρέψιμο το γεγονός ότι μεγάλες εκτάσεις 1.700 και πλέον πόλεων της χώρας θα βυθιστούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.    

Η έρευνα θεώρησε ως εν δυνάμει επικίνδυνες περιοχές αυτές στις οποίες το 25% και πλέον του πληθυσμού ζει σε κάποια έκταση που κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Έτσι καταλήγει στην εκτίμηση ότι περιοχές της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, του Μαϊάμι, του Σακραμέντο, του Νόρφολκ και άλλως 1.700 πόλεων θα καταλήξουν δεδομένα κάποια στιγμή στο μέλλον κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Eκτιμάται μάλιστα ότι σε 1.400 πόλεις, άνω του 50% του πληθυσμού θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Οι Πολιτείες που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα θα είναι η Φλόριντα, το Νιού Τζέρσι και η Βόρεια Καρολίνα.

Η επίδραση που θα έχει η άνοδος των υδάτων εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αντίστοιχες εκτιμήσεις στο παρελθόν, εξαιτίας της αυξανόμενης σταδιακά επίδρασης της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας. Έτσι, ενώ παλαιότερα η άνοδος της στάθμης των υδάτων εκτιμώταν σε 0,4-1,2 μ. για αύξηση ενός βαθμού Κελσίου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, η εκτίμηση τώρα φαίνεται να επαναπροσδιορίζεται στα 2,3 μ.

Αν και οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν αναπόφευκτη τη νέα κατάσταση που δημιουργείται, θεωρούν ότι η τραγωδία μπορεί να αποφευχθεί μέσω τεράστιων μειώσεων στις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.


Πηγές: GuardianUSA Today
Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

30 Ιουλίου 2013

Σχετικά άρθρα