ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΟ 2012

wind turbine - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

wind turbine - Σόλων ΜΚΟΜεγάλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσε το 2012 ο τομέας της αιολικής ενέργειας, καθώς μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες επένδυσαν σημαντικά, ενώ νέοι μπήκαν στο παιχνίδι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (World Wind Energy Association-WWEA).

Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 45GW φτάνοντας έτσι τα 282 GW συνολικά
Παρά την αξιοσημείωτη άνοδό τους όμως, τα αιολικά καλύπτουν ακόμα  μόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της WWEA, το 2012, οι δύο μεγαλύτεροι ενεργειακοί καταναλωτές και παραγωγοί του πλανήτη ΗΠΑ και Κίνα, προχώρησαν στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής 13 GW έκαστος, καλύπτοντας έτσι μέρος από το χαμένο έδαφος που είχαν μέχρι τώρα σε σχέση με άλλα κράτη του πλανήτη όσον αφορά το ποσοστό ενέργειας από ΑΠΕ σε σχετικά μεγέθη. 
ΗΠΑ και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αιολικής ενέργειας σε απόλυτα μεγέθη και ακολουθούνται από τη Γερμανία.

Η Κίνα προσέθεσε στο αιολικό ενεργειακό δυναμικό της 13 GW, και μαζί με την Ινδία η οποία έχει πλέον γίνει ο τρίτος αγοραστής παγκοσμίως, τράβηξαν ολόκληρη την ασιατική αγορά, που πάντως εκτός αυτών των δύο υπολείπεται κατά πολύ.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία εγκατέστησαν μονάδες παραγωγής 2 GW έκαστος, ενώ οι επενδύσεις αιολικών συνεχίστηκαν και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης, με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία να προσθέτουν στο ενεργειακό τους δυναμικό περίπου 1GW. Πέραν της Ρουμανίας (βλ. παρακάτω), αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος της Βρετανίαςστην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία ξεπέρασε στην ευρωπαϊκή αγορά για το 2012 την παραδοσιακή «δύναμη» Ισπανία. Η Βρετανία βρίσκεται μάλιστα για το 2012 στην δεκάδα των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών παγκοσμίως (9η).

Στα παρακάτω γραφήματα της έκθεσης φαίνεται η παγκόσμια παραγωγή (αριστερά) και οι νέες εγκαταστάσεις ανά χρονιά (δεξιά).
Παγκόσμια παραγωγή ενέργειας και εγκατάσταση νέων μονάδων 1997-2012

Η έκθεση αναφέρει αξιοσημείωτη διείσδυση της αιολικής ενέργειας σε περιοχές στις οποίες είχε μέχρι σήμερα ισχνή παρουσία. Έτσι, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής σημείωσαν αξιοσημείωτη πρόοδο στις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας χαρακτηριζόμενες στην έκθεση ως οι πλέον «δυναμικές» αγορές».

Οι πέντε μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές είναι παγκοσμίως η Ρουμανία (130% αύξηση σε σχέση με το 2011), η Ουκρανία (82,7% αύξηση), η Αργεντινή (80,5%), η Βραζιλία (75,4%) και η Πολωνία (46,2%).

Παρόλα αυτά, οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία) ευθύνονται για το ήμισυ και πλέον της παγκόσμιας παραγωγής αιολικής ενέργειας. 
Η παραγόμενη ενέργεια ανά περιοχή σύμφωνα με την έκθεση είναι:
-Κίνα, 75 GW, 
-ΗΠΑ, 60 GW,
-Ευρώπη, 76 GW,
-Γερμανία, 31 GW,
-Ινδία, 18 GW,
-υπόλοιπα κράτη, 22 GW.

Οι αριθμοί μπορεί να μοιάζουν εντυπωσιακοί αλλά δεν είναιΜόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής καλύπτεται από την αιολική ενέργεια, ποσοστό εξαιρετικά μικρό αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες παραγωγής που προσφέρουν οι συνεχώς βελτιωμένες τεχνολογίες ανάπτυξης της, οι οποίες:
-σταδιακά μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές –σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας- τιμές, 
-σταθεροποιούν την παραγόμενη ενέργεια, και
-είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όταν βεβαίως εγκαθίστανται με σωστό χωροταξικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση (pdf)


Πηγές: World Wind Energy Association, Deutche Welle

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

ariskaparakis@gmail.com

17 Μαΐου 2013