ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

OΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ 10η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

bookfair 10 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

bookfair 10 - Σόλων ΜΚΟ16 – 19 Μαΐου στη HELEXPO
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το αναγνωστικό κοινό αλλά και για εκδότες, συγγραφείς και επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η Θεσσαλονίκη καθώς θα φιλοξενήσει τη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου από τις 16 – 19 Μαΐου, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO.


Περισσότεροι από 200 εκδότες αλλά και πολιτιστικοί οργανισμοί και πνευματικοί φορείς δηλώνουν “παρών” παρουσιάζοντας μια ευρεία γκάμα από σύγχρονες επιλογές θεματικών, τίτλων, συγγραφέων τους. Προέρχονται από την εγχώρια αγορά βιβλίου αλλά και από 18 διαφορετικές χώρες (Αίγυπτος, Αργεντινή, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, Γαλλία, Γερμανία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία).

Τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης ενισχύουν επίσης η παρουσία σημαντικών ξένων συγγραφέων (30 τον αριθμό) που θα συνομιλήσουν με ομοτέχνους τους, θα παρουσιάσουν το έργο τους, θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μεγάλη Βρετανία καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη ως Τιμώμενη Χώρα φέρνοντας στις «αποσκευές» της 10 σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας της. Το ειδικό περίπτερο θα αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες καθώς θα παραστούν διάσημοι συγγραφείς όπως ο Τζόναθαν Κόου, ο Αντριου Κρούμι και η Βικτόρια Χίσλοπ.

Δεύτερος ισχυρός πυλώνας της ΔΕΒΘ είναι το Περίπτερο Κ. Π. Καβάφη καθώς και το ειδικό αφιέρωμα που έχει σχεδιαστεί με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Ελληνα ποιητή.

Όπως και την προηγούμενη χρονιά, το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης διεκδικεί το στοίχημα της αλληλογνωριμίας μεταξύ των λαών της Χερσονήσου του Αίμου. Συμμετέχουν ποιητές και ποιήτριες από 10 βαλκανικές χώρες (Βοσνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Τουρκία, Αλβανία και Ελλάδα).

Η Παιδική Γωνιά θα δώσει την αφορμή σε χιλιάδες παιδιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σ’ επαφή και να νιώσουν τον παλμό της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής που απευθύνεται σε μικρούς αναγνώστες. Εχουν οργανωθεί 55 εκδηλώσεις με την παρουσία 35 συγγραφέων και εικονογράφων.

Οι επισκέπτες της 10ης ΔΕΒΘ μπορούν να παρακολουθήσουν επίσης επαγγελματικές ημερίδες και συζητήσεις οργανωμένες από φορείς του κλάδου, εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης εντός κι εκτός εκθεσιακού χώρου, ομιλίες και συζητήσεις από άλλους φορείς («Κύριλλος και Μεθόδιος» & «Διάταγμα των Μεδιολάνων» από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, τιμητική εκδήλωση για τον πανεπιστημιακό και πνευματικό άνθρωπο της Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μαρωνίτη κ.ά.)

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου, (ώρα: 7.30 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία της Έκθεσης. Θα ακολουθήσει συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 60 μουσικών που θα ερμηνεύουν γνωστές συνθέσεις Άγγλων συνθέτων, προς τιμήν της Μ. Βρετανίας που θα είναι η Τιμώμενη Χώρα.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Διεύθυνση Γραμμάτων, η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού, η Helexpo, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία