ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Spirul2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Spirul2 - Σόλων ΜΚΟΗ σπιρουλίνα είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής, ανήκει στη κατηγορία των υπερτροφών και περιέχει πρωτεΐνες, χλωροφύλλη, σάκχαρα, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες Β1, Β5 και Β6, Ε, β-καροτένιο, αντιοξειδωτικά, λιπίδια, λιπαρά οξέα, και σίδηρο.
Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και ως τροφή είναι τελείως μη τοξική. Το κυανό χρώμα της το προκαλεί η φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο η χλωροφύλλη.

Η σπιρουλίνα ανήκει στο γένος των βρώσιμων κυανοβακτηρίων και είναι ορατή από το μικροσκόπιο. Παράγει θρεπτικές ουσίες χάρη στο φώς του ήλιου και του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας και περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Είναι φυτό που απαιτεί ζέστη και για να παραχθεί είναι απαραίτητος ο συνδυασμός ζέστης και ηλιοφάνειας.

Επίσης η σπιρουλίνα λαμβάνεται είτε ως ταμπλέτα είτε ως κάψουλα και η ηλικία της είναι πραγματικά χαμένη στα βάθη του χρόνου αφού ως οργανισμός πρωτουπήρξε πριν 3.5 δισεκατομμύρια χρόνια όταν η Γη ήταν ακόμη …βρέφος! Μπορεί να καταναλωθεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Λαμβάνεται από ηλικιωμένους που έχουν τρομερά αδύναμο οργανισμό, από αθλητές επειδή είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, από όσους παρουσιάζουν συμπτώματα τριχόπτωσης βασικά την άνοιξη και το φθινόπωρο, από γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία, από όσους κάνουν δίαιτα καθώς και από μαθητές και φοιτητές για ενέργεια και ενδυνάμωση.

Σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σπιρουλίνα καλλιεργείται ως τώρα μονάχα στη περιοχή της Νιγρίτας Σερρών. Η καλλιέργεια στις Σέρρες γίνεται σε θερμοκήπιο και η διαδικασία της γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Τα νερά που χρησιμοποιούνται εκεί είναι του δικτύου τα οποία, όμως, φιλτράρονται και αποστειρώνονται με υπεριώδη ακτινοβολία UV για να είναι πεντακάθαρα με συνέπεια το τελικό προϊόν να είναι απολύτως καθαρό. Όμως τώρα σχεδιάζεται αυτό που γίνεται στη Νιγρίτα Σερρών να γίνει και στη περιοχή του Μαρουλά στο Ρέθυμνο αφού η Κρήτη έχει σίγουρα ακόμη ισχυρότερη ηλιακή ακτινοβολία από αυτή της Μακεδονίας και ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

Υπολογίζεται ότι από το φέτος το Μάιο, δηλαδή σε περίπου 2 μήνες θα αρχίζει και στη Κρήτη η καλλιέργεια της σπιρουλίνας. Υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης στο Μαρουλά το οποίο θα εφαρμοστεί και είναι καινούργιο διότι θα χρησιμοποιηθεί μονάχα ηλιακή ενέργεια χωρίς απολύτως καμία άλλη πηγή θέρμανσης. Σε αυτό το θέμα θα συμβάλλει και το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» το οποίο έχει δημιουργήσει μία κατασκευή έτσι ώστε να συλλέγεται η ηλιακή θερμότητα για να θερμαίνεται το νερό χωρίς τη χρήση πετρελαίου και άλλων καύσιμων. Έτσι, θα εφαρμοστεί μία καινούργια καλλιεργητική τεχνολογία με τη λογική ότι η καλλιέργεια πλέον της σπιρουλίνας θα είναι δυνατόν να πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς την ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων σε περιοχές οι οποίες έχουν δυνατότερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα και η ποιότητα της σπιρουλίνας να είναι ακόμη καλύτερη.

Πηγή: Ecotimes
Φωτό:wikipedia