ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

BΡΕΧΕΙ; ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣΤΕ..!

maryland - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Απίστευτος νέος νόμος στο Μέριλαντ, με βάση τη... βροχή που θα πεφτει!Μέχρι τώρα είχαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των φόρων, και την αύξηση των τιμών.

Στην πολιτεία του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. όμως, η τοπική κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο “φαντασίας και δημιουργικότητας” αποφασίζοντας τη φορολόγηση της… βροχής που θα πέφτει στις ατομικές ιδιοκτησίες!


Μοιάζει απίστευτο, αλλά η πολιτεία του Μέριλαντ αποφάσισε να φορολογεί από την 1η Ιουλίου τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς ανάλογα με τον ποσοστό βροχόπτωσης που θα δέχονται τα κτίρια τους και τα οικοπέδα των κτιρίων!

Το ποσό που θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν στην κυβέρνηση της πολιτείας, θα καθορίζεται ανάλογα με τη βροχόπτωση, όπως αυτή θα υπολογίζεται από δορυφορικές μετρήσεις!
Η ιδέα αυτή, αναμένεται σύμφωνα με αξιωματούχους να επιφέρει περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη βαθύτατα μαστιζόμενη από οικονομική κρίση πολιτεία.

Το μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις δέκα μεγαλύτερες κομητείες της πολιτείας, αποφασίστηκε μάλιστα υπό το πρόσχημα της συγκέντρωσης εσόδων για την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών προκειμένου η Πολιτεία του Μέριλαντ να τηρεί μέχρι το 2017 τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η EPA σχετικά με την καθαρότητα των υδάτων (Clean Water Act) και να προβεί σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της παράκτιας περιοχής Τσισπικ Μπέι.

Ο κυβερνήτης Μάρτιν Ο’ Μάλλεϊ, πιο γνωστός για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κατά 86%, αλλά και την επιβολή ή αύξηση επιπλέον 32 φόρων, δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τα οικονομικά της πολιτείας, από τις πλέον χτυπημένες από την οικονομική κρίση, από το 2007 όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της.

Θεωρητικά μάλιστα αντιμετωπίζεται ως ένας από τους πλέον “προοδευτικούς” για τα δεδομένα της χώρας πολιτειακούς κυβερνήτες, υποστηρίζοντας τον αυστηρό έλεγχο των όπλων, την προστασία του περιβάλλοντος (με χρήματα… των πολιτών) και τους γάμους ομοφυλοφίλων. Ανάμεσα στα επιχειρήματα της πολιτείας είναι ότι τα μικρά σπίτια δεν θα πληρώνουν περισσότερα από 100 δολλάρια το χρόνο (αν και υπάρχει πιθανότητα διπλασιασμού ή και τριπλασιασμού του ποσού αυτού) σε αντίθεση με τους “έχοντες”, κατόχους μεγάλων οικιών και άλλων κτιρίων, με χώρους κήπων, γκαράζ, κλπ.

Η απόφαση, έχει επιφέρει πλήθος χιουμοριστικών, σαρκαστικών ή και οργισμένων σχολιασμών στο διαδίκτυο.

Όπως εύστοχα παρατηρεί το περιοδικό Front Page, από εδώ και πέρα «η βροχή θα πέφτει κυρίως στους φορολογούμενους» και συνεχίζει «Δεν είναι υπέροχο που απαλλαχτήκαμε από τη διακυβέρνηση Μπους και το κράτος παρακολούθησης, και τους πολέμους του, και τώρα θα μετράμε τις ταράτσες για να αποφασίζουμε πόσο πολύ πρέπει να πληρώνουν οι εγκληματίες της βροχής..;» [1]

«Αν πιστεύατε ότι ξέμειναν από τρόπους για να μας φορολογούν έχετε παρεξηγήσει τη δημιουργικότητά τους» αναφέρει σχετικά η Gazette του Μέριλαντ και στο ίδιο άρθρο παρακάτω αναρωτιέται «Έχουμε τρελαθεί;». [2]

[1] Homeowners Targeted With “Rain Tax” for Rain that Falls on their Property , Front Page Magazine, 11 Απριλίου 2013
[2] The “Rain Tax”, Gazette, 5 Απριλίου 2013

Πηγές: Maryland ReporterGazette
Χάρτης: Η πολιτεία του Μέριλαντ στο χάρτη των Η.Π.Α., wikipedia


Άρης Καπαράκης

Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

23 Απριλίου 2013