ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

BIONIKO XEΡΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ (της Κατερίνας Τζαβάρα)

vioniko - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

vioniko xeri - Σόλων ΜΚΟΗ μεταμόσχευση του πρώτου βιονικού χεριού που θα έχει αίσθηση, προγραμματίζεται μέσα στους επόμενους μήνες και αναμένεται να εγκαινιάσει μια νέα γενιά τεχνητών μελών με αισθητηριακή αντίληψη. Ο ασθενής στον οποίο θα εφαρμοστεί το πρωτοπόρο τεχνητό μέλος δεν κατονομάζεται, έγινε όμως γνωστό ότι είναι ένας 20χρονος που ζει στη Ρώμη κι έχασε το βραχίονά του έπειτα από ατύχημα. Η καλωδίωση του νέου βιονικού χεριού θα συνδεθεί απευθείας με το νευρικό σύστημα του ασθενούς με την ελπίδα ότι στη συνέχεια ο άνθρωπος αυτός θα είναι σε θέση να ελέγχει τις κινήσεις του χεριού του, όπως και να λαμβάνει σήματα αισθήσεων από τους επιδερμικούς αισθητήρες του άκρου του.


Οπως τόνισε ο Σιλβέστρο Μιτσέρα, της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης, η σύνδεση του χεριού με το νευρικό σύστημα θα επιτευχθεί μέσω ηλεκτροδίων που θα συγκρατώνται στα δύο κεντρικά νεύρα του χεριού, του διάμεσου και του νεύρου της ωλένης. Η μέθοδος αυτή θα επιτρέπει τον έλεγχο του χεριού μέσω του εγκεφάλου, όπως και τη λήψη αισθητηριακών σημάτων από τον εγκέφαλο μέσω των αισθητήρων του χεριού. Κατ’ επέκταση θα εξασφαλίζεται μια γρήγορη αμφίδρομη ροή πληροφοριών μεταξύ του νευρικού συστήματος του ατόμου και του προσθετικού μέλους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για πραγματική πρόοδο, αφού θα εξασφαλίζεται αίσθηση σε πραγματικό χρόνο.

Προηγούμενη εκδοχή ενός σχετικά εξελιγμένου μοντέλου προσθετικού χεριού εφαρμόστηκε το 2009 στον Πιερπάολο Πετρουτσιέλο, που είχε χάσει το μισό του βραχίονα σε τροχαίο ατύχημα. Ο ασθενής ήταν σε θέση να κουνάει τα δάχτυλα του βιονικού χεριού, να τα σφίγγει σε γροθιά και να κρατάει αντικείμενα ενώ είχε και την αίσθηση από το τρύπημα βελόνας στην παλάμη. Ωστόσο το μοντέλο αυτό διέθετε μόλις δύο αισθητηριακές ζώνες, ενώ το νέο πρωτότυπο θα στέλνει αισθητηριακά σήματα από όλα τα δάχτυλα, όπως επίσης από την παλάμη και τον καρπό.

«Βελτιώσαμε τη διεπαφή (interface) και ελπίζουμε σε πολύ λεπτομερέστερη κίνηση και έλεγχο του χεριού», δήλωσε ο δρ Μιτσέρα.

Μεταξύ των ανεπίλυτων ζητημάτων παραμένει ο προβληματισμός για το αν αυτά τα μέλη θα είναι ανεκτά από τους ασθενείς για μόνιμη εφαρμογή ή θα απαιτείται περιοδική απόσπασή τους. Επίσης αν η καλωδίωση θα μπορεί να κρυφτεί κάτω από το δέρμα, ώστε να είναι λιγότερο ενοχλητική. Στην πρώτη εφαρμογή θα γίνει μέσω του δέρματος, αλλά στην εξέλιξή της σχεδιάζεται να είναι εσωτερική.

Κατερίνα Τζαβάρα
Πηγές: Ελευθεροτυπία από Independent-www.dailymail.co.uk