ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

cop 18 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cop 18 - Σόλων ΜΚΟΗ 18η Συνδιάσκεψη των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP-18) ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Κατάρ, τον μεγαλύτερο κατά κεφαλή μολυντή του κόσμου. Πρόκειται για άλλη μία αποτυχία, προεξοφλημένη πριν καν ξεκινήσει η Διάσκεψη.
Κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν διατίθεται να “αιχμαλωτιστεί” από οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, την ίδια ώρα που τα χρηματικά κεφάλαια που υποσχέθηκαν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές για καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ρέουν με το σταγονόμετρο και κυρίως υπό την μορφή … δανείων.


Οι πλούσιες χώρες που ως οι ιστορικά υπεύθυνες για την εμφάνιση του φαινομένου της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είχαν υποσχεθεί στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης χρηματική βοήθεια ύψους 100 δις δολαρίων έως το 2020, δεν έχουν καταβάλει ούτε το 1/3 αυτής, ενώ όπου το κάνουν, το κάνουν συνήθως υπό τη μορφή δανεισμού. Κράτη όπως οι ΗΠΑ μάλιστα έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν προκειται να βοηθήσουν καθόλου οικονομικά.

Αν και η ευθύνη για την αδιέξοδη κατάσταση βαρύνει κυρίως τις Η.Π.Α., τόσο η Ευρώπη, όσο και οι υπόλοιπες πλούσιες χώρες (Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία), έχουν επίσης δείξει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεσμευτούν με καμία συνθήκη ή συμφωνία. Τα εταιρικά συμφέροντα είναι τεράστια για να μπουν σε πλαίσιο από μία δεσμευτική συμφωνία. Έτσι με το μικροπρόθεσμο κέρδος πάντα στο στόχαστρο, κανείς δεν θέλει να δει τις τεράστιες απώλειες σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στάδιο σε κοινωνικό και οικονομικό εν τέλει επίπεδο.

Ο Νοέμβριος ήταν ο 332ος συνεχόμενος μήνας στον οποίο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ήταν ανώτερη του μέσου όρουαπό καταγραφής θερμοκρασιών, ενώ ακόμα και αυτή η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι με το παρόν σενάριο ο πλανήτης οδεύει για μία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 ολόκληρους βαθμούς. Θα είναι μια εξέλιξη που θα καταστήσει ακατάλληλες προς κατοίκηση τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη. 
Η επιστημονική κοινότητα έχει εδώ και χρόνια προειδοποιήσει ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα είναι διαχειρίσιμη μόνο αν δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς κελσίου.

Το ζήτημα της άρνησης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από τους κυρίως υπευθύνους, έχει καλυφθεί τα δύο τελευταία χρόνια από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Έτσι ή έστω υποτυπώδης πίεση που υπήρχε στην Κοπεγχάγη το 2009 και στο Κανκούν το 2010, τώρα δεν υπάρχει.

Το ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα πολιτικών επιλογώνΠως μπορεί κάποιος να περιμένει από ηγεσίες υπηρέτες κορπορατικών συμφερόντων να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον;

Ως πότε θα υπομένει από τις “φωτισμένες” πολιτικές και οικονομικές ελίτ να ακούει μεγάλα λόγια υποσχέσεων σε διασκέψεις-παρωδία όπως αυτή του Κατάρ;

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πάτρικ Μποντ σε συνέντευξή του στο InterPress Service News Agency αναφέρει ότι για την ανθρωπότητα «η μόνη λύση είναι να απορρίψει αυτά τα καταστροφικά συνέδρια [όπως αυτό του Κατάρ] και να μην δίνει πλέον στις ελίτ καμία νομιμότητα, αλλά αντ ‘αυτού, να αναλύσει και να χτίσει το παγκόσμιο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις εναλλακτικές του». [1] 

Αναφορές
[1] “Q&A: COP18, Another ‘Conference of Polluters”, Busani Bafana , InterPress Service News Agency, 27 Νοεμβρίου 2012

Πηγές: COP 18, InterPress Service News AgencyGuardian

Φωτό:COP 18

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
28 Νοεμβρίου 2012

Σχετικά άρθρα