ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Coral Triangle - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Coral Triangle - Σόλων ΜΚΟΤο Τρίγωνο των Κοραλλιών, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ασίας και Ωκεανίας η οποία θεωρείται το πλέον πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα στον κόσμο, κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η κατάσταση μάλιστα ίσως να μην είναι αναστρέψιμη για το 85-90% της περιοχής.

Η περιοχή μεταξύ Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού ανάμεσα στις βόρειες ακτές της Ωκεανίας και τις νοτιοανατολικές περιοχές της Ασίας, γνωστή και ως το «Τρίγωνο των Κοραλλιών» εκτιμάται ότι είναι η πλουσιότερη περιοχή του πλανήτη σε όρους θαλάσσιας βιοποικιλότητας και έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας θαλάσσιος βιότοπος παγκοσμίως. Αποκαλείται μάλιστα “Αμαζόνιος των θαλασσών” καθώς θεωρείται το παγκόσμιο επίκεντρο της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Όμως η αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα και η επίδραση της κλιματικής αλλαγης έχουν επιφέρει πλήγματα που ίσως αποδειχτούν μη αναστρέψιμα. Σύμφωνα με έρευνα του World Resources Institute το οποίο εκτίμησε την κατάσταση και τους κινδύνους από τους οποίους απειλείται η περιοχή, το 85-90% του Τριγώνου των Κοραλλίων απειλείται άμεσα με καταστροφή.

Κύρια αίτια για την ραγδαία επιδείνωση θεωρούνται η ανθρωπογενής δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή και τις ακτές και η κλιματική αλλαγή.
Βασικοί παράγοντες της υποβάθμισης λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι:
-Η μόλυνση που προέρχεται από βιομηχανική και αγροτική παραγωγή και φτάνει στη θάλασσα υπό τη μορφή χημικών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, και άλλων απορριμάτων κάθε είδους,
-η υπεραλιεία, καθώς και οι μέθοδοι αλιείας που χρησιμοποιούνται, καθώς στην περιοχή είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση δυναμίτη,
-η αλόγιστη παράκτια ανάπτυξη των έξι κρατών που απαρτίζουν το «Τρίγωνο».

Σύμφωνα με την έρευνα η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει ραγδαία τις ήδη βαρύτατες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ήδη σε μεγάλο μέρος των περιοχών του Τριγώνου η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί ήδη σημαντικά, ενώ έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένα φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλίων (coral bleaching), το οποίο οδήγεί στο θάνατό τους. [1]

«Στην ιστορία της, η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στους ωκεανούς πολύ χειρότερες από τις αντίστοιχες στα δάση, αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν τι γίνεται στο βυθό, τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να κάνουν ότι κάνουν» αναφέρει ο Μόρις Νάιτ, εκ των εισηγητών της έρευνας.

Η κατάσταση σε επίπεδο νομοθεσίας βελτιώνεται, αλλά με αργούς ρυθμούς. Οι Ζώνες Απαγόρευσης Αλιείας, οι οποίες επιτρέπουν τη δημιουργία βιότοπων για την αναπαραγωγή και την αύξηση των θαλάσσιων πληθυσμών αρχίζουν πλέον να επιβάλλονται σε κράτη όπως οι Φιλιπίννες και η Ινδονησία, έχοντας μάλιστα περιλάβει τεράστιες εκτάσεις, όπως στην περίπτωση της Ινδονησίας.

Τα έξι παράκτια του Τριγώνου κράτη (Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα-Νέα Γουινέα, νησιά Σολομώντα και Τιμόρ) έχουν προωθήσει από το Μάιο του 2009 την ίδρυση Περιφερειακού Προγράμματος Δράσης για την διάσωση της περιοχής.

Πως μπορούν όμως να επιβληθούν και να εφαρμοστούν περιβαλλοντικοί περιορισμοί σε μία θαλάσσια ζώνη από την οποία εξαρτάται η καθημερινή διαβίωση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μάλιστα πάμφτωχων;

Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα “Reefs at Risk – Revisited in the Coral Triangle” (pdf)

[1] Η αύξηση της θερμοκρασίας και η λεύκανση των κοραλλίων, Ιωσήφ Μακρής, 1 Μαρτίου 2011, news12.gr

Πηγές: Science and Development Network , Coral Reef Studies-Australia
Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

31 Ιουλίου 2012

Σχετικά άρθρα