ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ – ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

pagosmio sunedrio aiolikis energeias - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pagosmio sunedrio aiolikis energeias - Σόλων ΜΚΟΆνοιξε την Δευτέρα 2 Ιουλίου τις πύλες του το ενδέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο Αιολικής Ενέργειας στη Βόννη της Γερμανίας. Στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου θα γίνουν 200 παρουσιάσεις σε 40 συνεδρίες, με συμμετέχοντες από 50 χώρες απ’ όλες τις ηπείρους.

Το συνέδριο πραγματοποιείται από την Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA) σε συνεργασία με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας (BWE).

Οι προοπτικές της αιολικής ενέργειας
Η αιολική ενέργεια καλύπτει το 3% της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και σύντομα θα παρέχει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια πέρυσι ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η αιολική ενέργεια καλύπτει το 20% της ζήτησης για ενέργεια στην Ισπανία και τη Δανία, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 10% και αναμένεται να φτάσει το 25% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η συνολική ισχύς από τις νέες ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν πέρυσι έφτασε τα 40 γιγαβάτ. Μέχρι το τέλος του 2011 η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως ανήλθε σε 237 γιγαβάτ.

Στο μεταξύ το αιολικό δυναμικό μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Κάθε χρόνο οι ανεμογεννήτριες αυξάνονται κατά 20% και η Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας προβλέπει ότι η αιολική ισχύς θα τετραπλασιαστεί στα 1.000 γιγαβάτ μέχρι το 2020. Σε απόλυτους όρους, η Κίνα έχει αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στον τομέα της αιολικής ενέργειας, παράγοντας το 50% της νέας ισχύος και αφήνοντας πίσω ΗΠΑ και Γερμανία.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκής χώρες, μεταξύ των οποίων Δανία, Ισπανία και Γερμανία, ξεπερνούν την Κίνα στην αιολική ενέργεια κατά κεφαλήν. Σημειώνεται ότι η αιολική ενέργεια καλύπτει μόνο το 3% των αναγκών της Κίνας σε ηλεκτροδότηση, αφού το μεγαλύτερο μέρος προορίζεται για εξαγωγές.


Πηγή/φωτό: Econews