ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“ΟΧΙ” ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗN ACTA

stop acta - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

stop acta - Σόλων ΜΚΟΗμέρα νίκης είναι η σημερινή για το κίνημα κατά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) καθώς το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες καταψήφισε το σχέδιο με μεγάλη πλειοψηφία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που την στηρίζει.
Συγκεκριμένα στη σημερινή ψηφοφορία, η ACTA καταψηφίστηκε από 478 ευρωβουλευτές έναντι 39 που ψήφισαν υπέρ, ενώ υπήρξαν και 146 λευκά.


Η καταψήφιση της Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι η ACTA δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά, αλλά είναι περισσότερο μια στρατηγική ήττα και απώλεια γοήτρου για τις εταιρείες που ήθελαν να επιβάλλουν δρακόντεια μέτρα παρακολούθησης στο Διαδίκτυο με πρόσχημα την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, είναι μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποστηρίζει την συμφωνία.

Πάντως, μέχρι σήμερα τη συμφωνία έχουν υπογράψει συνολικά 31 χώρες. Αρχικά, η ACTA υπογράφτηκε (τον Οκτώβριο του 2011) από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο Ιανουάριο, την προσυπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τα κράτη-μέλη. Η συμφωνία ορίζει ότι απαιτείται επικύρωση της από έξι 6 κράτη, για να τεθεί σε ισχύ αλλά μόνον σε εκείνα τα κράτη που τη έχουν επικυρώσει.


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι