ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΥΣ (Διάλεξη της Νατάσας Διάκου)

dog - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Στους αστικούς μύθους για τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα συντροφιάς στον άνθρωπο (ζωοανθρωπονόσους) αναφέρθηκε η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Νατάσα Διάκου. Η κ. Διάκου παρουσίασε λεπτομερώς τα τρία πλέον κοινά νοσήματα που μεταδίδονται από τους σκύλους και τις γάτες στον άνθρωπο, την τοξοπλασμάτωση, τη λεϊσμανίαση και την υδατίνωση (εχινόκοκκος). 
Οι ασθένειες αυτές είναι εύκολα θεραπεύσιμες για τα ζώα και μεταδίδονται στον άνθρωπο σπάνια, συνήθως με την κατανάλωση κρέατος που είναι ελάχιστα ψημένο ή άπλυτων φρούτων και λαχανικών. Είναι όμως αρκετά παροδικές και πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμες. Παρόλα αυτά οι αστικοί μύθοι κάνουν ανθρώπους να διώχνουν τα κατοικίδια τους όταν αυτά προσβληθούν από αυτές τις ασθένειες, άλλοι προβαίνουν σε ευθανασίες, αποφεύγουν π.χ. να τα χαϊδέψουν, κτλ.

Η διάλεξη της κυρίας Νατάσας Διάκου, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Αστικοί Μύθοι για τις Ζωοανθρωπονόσους», πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της «Πρώτης Συνάντησης για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή  Ζωοφιλικών Σωματείων, και έλαβε χώρα τη Δευτέρα 31-10-2011 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Κάμερα: Γιώργος Φλώρος
Επεξεργασία – μοντάζ: Γιώργος Φλώρος, Κολοκυθά Δήμητρα