ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

symvoulio eyrwpis ell filakes nea - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

symvoulio eyrwpis ell filakes nea - Σόλων ΜΚΟΔημόσια δήλωση-τελεσίγραφο, για τις ελληνικές αρχές που αγνοούν τις επανειλημμένες συστάσεις της και δεν βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και των αλλοδαπών στα κέντρα κράτησης, εξέδωσε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί ξεχωριστό «κομμάτι» στην 82 σελίδων ετήσια έκθεση της Επιτροπής, εκφράζεται η αγανάκτηση της Επιτροπής, για την συνεχιζόμενη έλλειψη ανταπόκρισης της Ελλάδος, στο να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της και να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης, φυλακισμένων και αλλοδαπών.

Σε αυτήν υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η CPT δεν είχε άλλη επιλογή, για τον συνετισμό της χώρας, παρά να προχωρήσει στην έκδοση αυτής της δήλωσης».

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, αναγκάσθηκε να επικαλεσθεί το άρθρο 10 του ιδρυτικού της Κανονισμού, με βάση το οποίο «η έκδοση δημόσιας δήλωσης, αποτελεί την ύστατη προσπάθεια συνετισμού ενός κράτους-μέλους, που αρνείται να βελτιώσει την κατάσταση στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης, υπό το πρίσμα των συστάσεων της Επιτροπής». 

Η Επιτροπή αναφέρει ότι, από το 1993 που επισκέφθηκε για πρώτη φορά φυλακές και κρατητήρια στην Ελλάδα μέχρι και την πρόσφατη επίσκεψη της τον Ιανουάριο του 2011, η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών αντί να βελτιώνεται, γίνεται ολοένα και πιο απάνθρωπη.

«Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που μας έδωσαν οι ελληνικές αρχές στην τελευταία μας επίσκεψη ήταν αναξιόπιστα», υπογραμμίζει η Επιτροπή και αναφέρει ότι: «Οι παράνομοι αλλοδαποί στοιβάζονται, για βδομάδες ή και μήνες, σε χώρους που δεν έχουν επαρκή εξαερισμό και φωτισμό καθώς και  συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής. Σ’ όλα σχεδόν τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, κρατούνται μαζί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά.

Οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι κατάφωρα αντίθετες προς τις διατάξεις που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, με κυρίαρχη διαπίστωση την αποθήκευση κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού».

Με τη δήλωση της Επιτροπής καλούνται οι ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, δεν είναι σε θέση να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και προστασίας των κρατουμένων.

Πηγή/φωτό: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα