ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

O XAΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (της Κατερίνας Ροββά)

Electric power transmission - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Electric power transmission - Σόλων ΜΚΟΕως και 5.300 kg CO2 εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα κατά μέσο όρο οι κάτοικοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής. Τη λιγότερη ενέργεια καταναλώνουν οι πολίτες της Ροδόπης, της Ηλείας και των Δωδεκανήσων.

Πανελλήνιοι “πρωταθλητές” στην ενεργειακή σπατάλη αναδεικνύονται οι Νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής με τους κατοίκους τους να εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων τους κατά μέσο όρο έως και 5.300 kg CO2 ετησίως.

Στον αντίποδα, πιο “νοικοκύρηδες” νομοί της χώρας ως προς την κατανάλωση ενέργειας φαίνεται πως είναι οι Νομοί Ροδόπης, Ηλείας και Δωδεκανήσων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Helesco σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF με στόχο να καταγραφεί το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των Ελλήνων και να αναδειχθούν οι δέκα πιο σπάταλες και οι δέκα πιο φειδωλές ενεργειακά ελληνικές περιοχές.

Οι συσχετισμοί αυτοί, όπως επισημαίνει η WWF, μπορούν πλέον να αλλάξουν μέσω ενός πανευρωπαϊκού διαγωνισμού νοικοκυριών, ο οποίος θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2012 και θα βραβεύσει την οικογένεια αλλά και τη χώρα που θα επιτύχουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατά κεφαλή κατανάλωση ενέργειας ανά νομό

Πρωτιά της Αττικής
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η πρωτιά της Αττικής αποδίδεται στον τρόπο ζωής των κατοίκων της, ο οποίος επιβάλλει ή ωθεί σε μεγαλύτερες δαπάνες ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: Κάθε χρόνο στην Αττική εκλύονται περίπου 24,1 εκατομμύρια τόνοι CO2 στην ατμόσφαιρα. Στη λίστα των νομών με το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Καβάλα, η Καστοριά και οι Νομοί Μαγνησίας, Κορινθίας, Ευβοίας, Τρικάλων και Ημαθίας.

Πιο σπάταλοι στη θέρμανση αποδεικνύονται, όπως αναμενόταν, οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας με τα Γρεβενά και την Καστοριά να καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση, ενώ τη λιγότερη ενέργεια για μεταφορές καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ευρυτανίας και των νησιωτικών περιοχών, όπως των Κυκλάδων, της Λέσβου και της Σάμου. Τα συμπεράσματα της έρευνας αφορούν την οικιακή κατανάλωση και συγκεκριμένα τη θέρμανση, το μαγείρεμα, το ζεστό νερό, τον φωτισμό, τον κλιματισμό, τις ηλεκτρικές συσκευές, στις μεταφορές και σε δευτερογενείς δραστηριότητες, οι οποίες δεν είναι αμελητέες.

Ενδεικτικό είναι ότι η κατανάλωση άσπρου και κόκκινου κρέατος -που συγκαταλέγεται στην τελευταία κατηγορία- συνεπάγεται την έκλυση 560 kg CO2 ανά κάτοικο στην επικράτεια τη στιγμή που με τη μέτρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ένας άνθρωπος εκπέμπει 30 kg CO2.

Σύμφωνα με τα πορίσματα, μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας πανελλαδικά καταναλώνονται για τις μεταφορές με ΙΧ, για τη θέρμανση χώρων, για ζεστό νερό και ψύξη τροφίμων.

Τι λένε οι αριθμοί

  • Περίπου 4.578 κιλά CΟ2 εκπέμπει κάθε Ελληνας στην ατμόσφαιρα ανά έτος.
  • Μείωση κατά 12,3% σε σχέση με το αποτύπωμα του 2007 παρουσιάζει το ενεργειακό αποτύπωμα των Ελλήνων για το έτος 2010. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός: 24,139 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως.
  • Σχεδόν το 50% των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες του οικιακού τομέα εκλύεται στην Αττική λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της.
  • Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομική κρίση συνεπάγεται “οριζόντιο” περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.

Κατερίνα Ροββά
(Πηγή/Πίνακας: Έθνος)

Σχετικά άρθρα