ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Hippolais opaca - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Hippolais opaca - Σόλων ΜΚΟΕθελοντές και εργαζόμενοι της Ορνιθολογικής με έκπληξη διαπίστωσαν την καταγραφή ενός νέου είδους πουλιού για την Ελλάδα στα Αντικύθηρα. Το είδος είναι η Καστανοτριτσίδα και ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων πουλιών στην Ελλάδα αυξάνει πια στα 445, και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό του Νανοφυλλοσκόπου που παρατηρήθηκε στην Καισαριανή στις αρχές Απριλίου! Η καταγραφή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Καστανοστριτσίδα σπάνια παρατηρείται εκτός των περιοχών εξάπλωσης και αναπαραγωγής της (Ισπανία και δυτική Βόρεια Αφρική).


Ο Γραμματέας της επιτροπής που καταγράφει τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς, σχολίασε: «Η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη για την επιτροπή, καθώς δεν είναι εύκολα διακριτό από τα συγγενικά του είδη και διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».

Η Καστανοστριτσίδα (Hippolais opaca) καταγράφηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων (Ο.Σ.Α.). Το νέο είδος για την Ελλάδα προσδιορίστηκε από τον Συντονιστή Προγράμματος Δακτυλίωσης του Ο.Σ.Α. Χρήστο Μπαρμπούτη: «Είναι μεγάλη συγκίνηση να εντοπίζεις ένα νέο είδος για τη χώρα σου, κάτι που μάλιστα δεν το περιμένεις καθώς τα πουλιά είναι μια συγκριτικά πολύ καλά μελετημένη ομάδα οργανισμών», δήλωσε ο ίδιος.

Οι δακτυλιώσεις είναι μια επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης της μετανάστευσης. Η δράση συμπεριλαμβάνει τη σήμανση των πουλιών με μεταλλικά δαχτυλίδια που τοποθετούνται στα πόδι του πουλιού. Κάθε μεταλλικό δαχτυλίδι φέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων καθώς και τα στοιχεία του Κέντρου Δακτυλίωσης της εκάστοτε χώρας ή περιοχής. Ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή βρεθούν σε κάποια άλλη περιοχή να υπολογίσουν μεταναστευτικές μετακινήσεις, την κατεύθυνση της μετανάστευσης αλλά και τη διάρκεια ζωής των πουλιών.

Η Ορνιθολογική δραστηριοποιείται στα Αντικύθηρα από το 1997, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη το οποίο στηρίζει τις δράσεις του Σταθμού όλα αυτά τα χρόνια. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με απώτερο σκοπό την προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η έρευνα γύρω από την ορνιθοπανίδα, τα ενδιαιτήματά της και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής των Αντικυθήρων. Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει συνεχής παρουσία ερευνητών και εθελοντών στο νησί κατά την περίοδο της εαρινής και της φθινοπωρινής μετανάστευσης, προερχόμενοι από πλήθος χωρών, καθιστώντας τα Αντικύθηρα ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παρακολούθησης και μελέτης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο.

(Πηγή/Φωτό: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία)

Σχετικά άρθρα