ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H XEIΡΟΤΕΡΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

France relief map - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

France relief map - Σόλων ΜΚΟΈχοντας περάσει έναν από τους θερμότερους και ξηρότερους Απριλίους που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Γαλλία αναγκάζεται να θέσει περιορισμούς στην κατανάλωση νερού σε 28 από τις 96 περιφέρειές της.

Οι  βροχοπτώσεις τον Απρίλιο του 2011 αντιστοιχούσαν μόλις στο 29% του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 1971-2000 και το καλοκαίρι που έρχεται εκτιμάται ότι θα είναι ακόμα ξηρότερο. Η μείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση των θερμοκρασιών ήταν εμφανής εδώ και πολλούς μήνες, αλλά με το καλοκαίρι να αναμένεται, η Γαλλία αντιμετωπίζει ήδη τη χειρότερη ξηρασία από το 1976.

Το ποσοστό των βροχοπτώσεων είναι χαμηλότερο και από το 2003, τη χρονιά που χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κύματος καύσωνα που έπληξε τη χώρα.

Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες συνεχόμενων πολύ έντονων βροχοπτώσεων, προκειμένου να αναπληρωθεί το έλλειμμα που παρουσιάζεται στους ταμιευτήρες της πρώτης αγροτικής παραγωγού χώρας της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο όμως δεν αναμένεται να συμβεί, καθώς έρχεται ο Ιούνιος, ο τελευταίος μήνας στον οποίο παρατηρούνται έστω και ασθενείς βροχοπτώσεις, οι τελευταίες μέχρι το Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ, η κατάσταση για τους υδάτινους πόρους της χώρας και την αγροτική παραγωγή πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί, ακόμα και στην περίπτωση που ο Ιούλιος του 2011 αποδεικνυόταν ιδιαίτερα «υγρός» διαψεύδοντας τις προβλέψεις, οι οποίες κάνουν λόγο για πολύ θερμό και ξηρό καλοκαίρι.

Τα σημάδια σχετικά με την επάρκεια των υδάτινων πόρων ήταν ανησυχητικά από την έναρξη του φθινοπώρου τον Σεπτέμβριο, για να επιδεινωθούν από το Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς. Το 66% των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της χώρας παρουσιάζει σταθερή μείωση, την ίδια στιγμή που περιοχές οι οποίες είχαν διαχρονικά υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων, όπως η Βρετάνη, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και ξηρασίας. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος τα καλλιεργήσιμα εδάφη σε κάποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση εδώ και μισό αιώνα.

«Είμαστε ήδη σε κατάσταση κρίσης» συνόψισε σχετικά η υπουργός Περιβάλλοντος, χωρίς όμως η χώρα της να είναι η μοναδική. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλα κεντροευρωπαϊκά κράτη όπως η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ μετεωρολόγοι από όλη την Ευρώπη θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο το φετινό καλοκαίρι για ολόκληρη την ήπειρο, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων και των σταθερά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται.

(Πηγές: ReutersThe ConnexionPlanet Ark)
Φωτό:wikimedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

17 Μαΐου 2011