ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (3/4/11–10/4/11)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 1ης εβδομάδας του Απριλίου 2011)



Ολοκληρωτισμός με ονοματεπώνυμα
«Η 
Goldman Sachs έχει μια χρηματιστηριακή λειτουργία, όπως και η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Barclays, η BNP, και την κάνει καλύτερα, γιατί προσλαμβάνει τους καλύτερους. Αλλά μπορεί, σε αντίθεση με τις άλλες, να στηριχθεί και σε διεθνές δίκτυο πολιτικής επιρροής, άσχετο από την αγορά. .. Όταν ο Πόλσον, άνθρωπος της Goldman Sachs, γίνεται υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι μάλλον αναμενόμενο στην κρίση του 2008 να οδηγήσει στην χρεοκοπία τη Lehman Brothers, κύριο ανταγωνιστή της Goldman, σώζοντας –και μάλιστα με κέρδος- την τελευταία!

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ρομάντο Πρόντι, ο επικεφαλής της Bundesbank και αρχιτέκτονας του ευρώ Ότμαρ Ίσινγκ, υπουργοί οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες. Στην Ελλάδα έχετε τον Πέτρο Χριστοδούλου, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους. Ρωτάω τους Έλληνες συνομιλητές μου γιατί δεν διερευνήθηκε ο ρόλος του, κανείς όμως δεν μου έδωσε απάντηση».

Μάρκ Ρός, ανταποκριτής της Monde στο Λονδίνο, και συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα» Συνέντευξη στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, “Η Goldman Sachs λειτουργεί ως σέκτα”, Κόσμος του Επενδυτή, 7/4 2011

***

«Το κακό εκφράζεται θεμελιωδώς ως θέληση για εξουσία και αυταπάτη. Το κακό πρωταρχικά εγκληματεί στο πεδίο της σκέψης. Λειτουργεί ως φοβική και εξουσιαστική γενοκτονία της αντίληψης της πραγματικότητας και της αλήθειας. Κατ’ ακολουθίαν εγκληματεί στο πεδίο των συναισθημάτων και των επιθυμιών μέχρι που σωματοποιεί την εγκληματικότητά του -κυρίως σε μαζική κλίμακα- διαμέσου της αδιάλλακτης και ολοκληρωτικής εξουσίας».

Ζήσης Γιάννης, Η διάκριση του κακού στα πρόσωπα της ιστορίας, 8/4/2011

*** 

Προεπαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες;
«Ισχυρότατο είναι το σοκ που υφίσταται όποιος αποπειραθεί να διαπιστώσει τις πολιτικές διαθέσεις της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κοινής γνώμης στη σημερινή συγκυρία, όπως αυτές αποτυπώνονται σε δύο σοβαρές δημοσκοπήσεις.
Τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναδύεται: το… 93% των Ελλήνων και το 80% των Ευρωπαίων της ΕΕ των «27» δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα της χώρας τους!!! 
Για… προδικτατορικές ή προεπαναστατικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες θα έκαναν λόγο με αυτά τα ευρήματα σε άλλες εποχές. Σήμερα δεν υπάρχουν οι φορείς ούτε για δικτατορία ούτε για επανάσταση πολύ περισσότερο. Η καταβαράθρωση όμως του κύρους των πολιτικών και όλων των θεσμών, η διάθεση του κόσμου… «μπουρλότο σε όλα!» δεν προοιωνίζει ομαλές εξελίξεις». 

Δελαστίκ Γιώργος, «Μπουρλότο σε όλα»!, Έθνος, 7/4/201

***

NuclearplantΠερί αυτορρύθμισης της τεχνόσφαιρας
«Αν η οικονομική κρίση απέδειξε ξανά την αδυναμία «αυτορρύθμισης» της αγοράς, στην οποία θεμελιώνεται ο «φιλελευθερισμός», 
η πυρηνική καταστροφή αποδεικνύει την αδυναμία «αυτορρύθμισης», σε συνθήκες μάλιστα «καπιταλισμού της καταστροφής», μακράν του κοινωνικού ελέγχου, της «τεχνόσφαιρας». Ορισμένα μάλιστα είδη τεχνολογίας, όπως η πυρηνική, είναι γενικά αδύνατο να ρυθμισθούν και πρέπει να καταργηθούν, εκτός ίσως μερικών πολύ περιορισμένων χρήσεων».

Κωνσταντακόπουλου Δημήτρη, “Ο αιώνας των καταστροφών”, konstantakopoulos.blogspot.com, 3/4/2011

***

Όταν η καταναλωτική ιδιοτέλεια προκαλεί σεισμούς!
«Οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η παράμετρος του λιωσίματος μεγάλων μαζών πάγου, η οποία τροποποιεί τις δυνάμεις, τις πιέσεις που ασκούνται στο υπέδαφος με αποτέλεσμα την εκδήλωση σεισμών και τσουνάμι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πυροδότηση ή επιτάχυνση γε­ωλογικών φαινομένων, αφού εκτιμούν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλάζει επίσης το ισοζύγιο της μάζας σε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης, θέτοντας νέου τύπου εντά­σεις σε παλιά και γνωστά ρήγματα που προκα­λούν καταστροφικούς σεισμούς»

“Κλιματική αλλαγή, σεισμοί και καταποντισμοί” , Το Ποντίκι, 6/4/2011

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

11 Απριλίου 2011

Σχετικά άρθρα