ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΣΟ Η ΓΗ “ΣΚΟΥΡΑΙΝΕΙ”…

Arctic ice melt - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Arctic ice melt - Σόλων ΜΚΟ Καθώς οι πάγοι λιώνουν, ολοένα και μεγαλύτερα εδάφη του πλανήτη, τόσο στις αρκτικές περιοχές όσο και στις οροσειρές του πλανήτη, καλύπτονται από έδαφος και νερό, τα οποία έχουν πιο σκούρο χρώμα από τους πάγους, με αποτέλεσμα τη μείωση της δυνατότητας αντανάκλασης της ηλιακής θερμότητας από τη Γη και την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας.

        Η σημασία του φαινομένου είχε υποτιμηθεί από τους επιστήμονες, σύμφωνα όμως με νέα στοιχεία, η μείωση της δυνατότητας της Γης να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων, παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια υπερθέρμανση, από ότι είχε παλαιότερα υπολογιστεί.

       Σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν των Η.Π.Α, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience Sunday η δυνατότητα αντανάκλασης των περιοχών με πάγο στο Βόρειο Ημισφαίριο βρίσκεται σε συνεχή πτώση εδώ και τρεις δεκαετίες, φτάνοντας στα 3,3 βατ/τ.μ., αντί των 3,7 στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

        Η έρευνα εκτιμά ότι μία αύξηση της τάξεως του ενός βαθμού στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, αντιστοιχεί σε μείωση της δυνατότητας αντανάκλασης από 0,3 έως και 1,1 βατ/τ. μ. Καθώς ο πλανήτης “σκουραίνει” εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας που επιφέρει το λιώσιμο των πάγων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Έτσι, δημιουργείται ένα κυκλικό φαινόμενο (αύξηση θερμοκρασιών-λιώσιμο πάγων-μείωση αντανακλώμενης ηλιακής ενέργειας-αύξηση θερμοκρασιών).

       Για τους επιστήμονες, το λιώσιμο των πάγων συνιστά ένα από τα πολλά δεδομένα που θα συμβάλλουν στη μείωση δυνατότητας αντανάκλασης της ηλιακής θερμότητας από τη γη. Για παράδειγμα, παραμένει ερωτηματικό αν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας συμβάλλει στην αύξηση των νεφών, των οποίων τα ανοιχτά χρώματα συμβάλλουν στην αντανάκλαση, ή εάν μεγαλύτερες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες εξατμίσεις των υδάτων οι οποίες συγκρατούν θερμότητα.

        Οι προειδοποιήσεις όμως της επιστημονικής κοινότητας για τον ταχύτατο ρυθμό αφανισμού των πάγων είναι τουλάχιστον ανησυχητικές, καθώς πέραν της ανόδου της στάθμης των υδάτων, η μείωση της δυνατότητας αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας από τον πλανήτη (φαινόμενο του θερμοκηπίου) ίσως αποβεί καταστροφική.

(Πηγή: ReutersPlanetArk)

Φωτό:Wikimedia

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr 

17 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά άρθρα