ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΑΓΑΠΟΥΝ …ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

cows - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cows - Σόλων ΜΚΟΜέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε την ευεργετική επίδραση που έχουν ορισμένα είδη μουσικής και ειδικά η κλασσική μουσική στα ζώα και σε πολλά φυτά. Όπως φαίνεται όμως τα ζώα αρέσκονται και σε …άλλες μορφές τέχνης όπως το θέατρο!

       Ένα ενδιαφέρον πείραμα που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι …μία θεατρική παράσταση μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ζωή των αγελάδων και την παραγωγή γάλακτος.

 Η θεατρική ομάδα Changeling Theater Company «ανέβασε» την κωμωδία του Σέξπιρ «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίντσορ» σε μία φάρμα στην περιοχή του Μεϊντστόουν του Κεντ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Ρομπ Φόρκναλ και η ομάδα του προέβησαν σε αυτό το πείραμα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μορφές τέχνης εκτός της μουσικής, βοηθούν στην ψυχολογική και σωματική κατάσταση των ζώων.

       Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά καθώς οι αγελάδες παρήγαγαν κατά 4% περισσότερο γάλα απ’ ότι συνηθίζουν. 
       «Οτιδήποτε κάνει τα ζώα να ηρεμούν και να μειώνει το άγχος τους είναι καλό» ανέφερε σχετικά ο αγρότης Λάιαμ Μπατ συμπληρώνοντας με χιούμορ πως «νομίζω ότι ο Σέξπιρ τηρεί όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις» 
       
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους συμμετέχοντες στο πείραμα, καθώς οι πρόβες της ομάδας στο αγρόκτημα φάνηκε να έχουν θετικές επιπτώσεις, αντίστοιχες με τις γνωστές θετικές επιπτώσεις που έχει για τα ζώα η ακρόαση κλασσικής μουσικής. 
Όπως είχε αποδείξει έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ το 2001, οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα όταν ακούν ήρεμη αργή μουσική, αφού έτσι μειώνεται το άγχος τους.  

       Η θεατρική ομάδα βασισμένη στα ευρήματα αυτά μάλιστα, διάλεξε να προβάρει στο αγρόκτημα το συγκεκριμένο έργο και όχι άλλα έργα του Σέξπιρ, όπως τον Μάκβεθ ή τον Άμλετ  τα οποία περιέχουν κάποιες πιο οδυνηρές και έντονες σκηνές προκειμένου σύμφωνα με τον κ. Φόρκναλ «να μην αναστατωθούν οι αγελάδες».

(ΠηγέςDaily TelegraphAllvoices.com)

ΜΚΟ Σόλων 
31 Αυγούστου 2010

Σχετικά άρθρα