ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Omnogovi Gobi Desert - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Omnogovi Gobi Desert - Σόλων ΜΚΟΣυνεδρίαση-διαμαρτυρία του υπουργικού συμβουλίου της Μογγολίας στην έρημο Γκόμπι για την κλιματική αλλαγή
         Σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή που επιταχύνει την ερημοποίηση, το υπουργικό συμβούλιο της Μογγολίας πραγματοποιήθηκε στην έρημο Γκόμπι έπειτα από οδικό ταξίδι 15 ωρών κάτω από τον καυτό ήλιο.
         Φορώντας κουστούμια, γραβάτες και πράσινα καπελάκια που έγραφαν «Σώστε τον πλανήτη μας», 12 υπουργοί συνεδρίασαν σε λυόμενα τραπέζια πάνω στην άμμο.

        Η συνεδρίαση, 670 χλμ νότια της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αλλά γνωστοποιήθηκε από τα ξένα μέσα νωρίς σήμερα,  Δευτέρα. «Η Μογγολία νιώθει τις επιπτώσεις από την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπατμπόλντ Σκουκμπατάρ.

        Η περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση ήταν κάποτε καλλιεργήσιμη γη, σήμερα όμως έχει παραδοθεί στην εχθρική έρημο Γκόμπι. Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί και τα ποτάμια στερεύουν από τα λιγοστά νερά.

        Η κυβέρνηση αποδίδει στην κλιματική αλλαγή τις επιπτώσεις του περασμένου χειμώνα, που ήταν ο χειρότερος στη χώρα εδώ και δεκαετίες και προκάλεσε το θάνατο ρου ενός πέμπτου των εκτρεφόμενων ζώων. 
         «Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή επιταχύνει τη διαδικασία ερημοποίησης στη Μογγολία. Tο 70% της μογγολικής γης επηρεάζεται σήμερα από την ερημοποίηση» δήλωσε ο υπουργός Φυσικού Περιβάλλοντος και Τουρισμού Γκανσούκ Λούμεντ.

        Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργικό συμβούλιο των Μαλδίβων συνεδρίασε υποβρυχίως ως διαμαρτυρία για την άνοδο της στάθμη της θάλασσας. Δύο μήνες αργότερα το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ συνεδρίασε στο Έβερεστ ως διαμαρτυρία για την υποχώρηση των παγετώνων.

(Πηγή: Το Βήμα)

31 Αυγούστου 2010

Σχετικά άρθρα