ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΣΚΟΥΡΤΟΥ ΣΤΗ ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ: Ο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

M Skourtos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Ο Μιχάλης Σκούρτος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλά στην ΜΚΟ Σόλων για το πραγματικό κόστος των αγαθών συμπεριλαμβάνει το επιπλέον περιβαλλοντικό κόστος και η οικονομία της αγοράς οφείλει να το λαμβάνει υπόψη της. 

        Ο ιδιωτικός τομέας θεωρεί ότι δεν «αντιλαμβάνεται» τα κίνητρα και τα κέρδη επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σκούρτο το δεδομένο αυτό θα αλλάξει αρκεί να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα από τις κυβερνήσεις.

           Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκουν «άλλοθι» ο ένας στον άλλον, προκειμένου να κρύβουν την απροθυμία υιοθέτησης πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Αυτό το «φαύλο κύκλο» κατά τον κ. Σκούρτο οφείλει να σπάσει ο κρατικός τομέας επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του κέρδους.  

Η συνέντευξη δόθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου «Κοπεγχάγη 2009: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης» το οποίο διεξήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 26 και 27 Φεβρουαρίου.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Σκούρτου στο youtube


Συνέντευξη-σχόλιο: Άρης Καπαράκης, συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων 
aris@solon.org.gr

Kάμερα-επεξεργασία: Γιώργος Φλώρος, Παναγιώτης Κατσουλάκος

Σχετικά άρθρα