ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΤΩΝ ΛΟΜΠΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η Ε.Ε

Chemicalindustryarea - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ChemicalindustryareaΓια πολλοστή φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται υποχείριο των συμφερόντων των εταιριών μέσω των λόμπι, των ομάδων άσκησης παρασκηνιακής πίεσης. 

         Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Conseil Européen des Fédérations de l’Industrie Chimique-CEFIC) πετυχαίνει όπως όλα δείχνουν να πείσει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να μην προχωρήσουν τα κράτη-μέλη σε δεσμευτική μείωση των ρύπων κατά 30%.

Το CEFIC το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερες από 29.000 εταιρίες του κλάδου αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ομάδες συμφερόντων στις Βρυξέλλες. Οι προσπάθειές του για την αποφυγή υιοθέτησης περαιτέρω δεσμευτικών μειώσεων στις εκπομπές ρύπων είναι μέχρι στιγμής απόλυτα επιτυχημένες, καθώς η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε να παραμείνει η μείωση αυτή όπως εκφράστηκε από την Ε.Ε. στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2020 κατά 20%[1], όριο με το οποίο συντάσσονται ανοιχτά κάποια κράτη-μέλη όπως η Ιταλία και η Πολωνία.

          Η αύξηση του ορίου σε 30% δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τα λόμπι -και από χθες και με την ισπανική προεδρία-, να γίνει μονομερώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να λάβει χώρα μόνο στην περίπτωση που και άλλα κράτη του πλανήτη υιοθετήσουν παρόμοιες δεσμεύσεις. H θέση αυτή υποστηρίζεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αγγλία 
         Η ισπανική πρόταση έγινε σε συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών για τη στάση της Ε.Ε. αναφορικά με το τελικό κείμενο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης, του οποίου η προθεσμία για επικύρωση από τα ενδιαφερόμενα μέρη λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

         Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας, χρησιμοποίησε ένα γνωστό «όπλο» στη μάχη αυτή, το οποίο στους διαδρόμους των Βρυξελλών φαίνεται να είναι ανίκητο. Προειδοποίησε για «μείωση της ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου σε σχέση με εταιρίες από άλλες περιοχές του πλανήτη.

         Συνεργαζόμενο με άλλες ομάδες συμφερόντων οι οποίες εκπροσωπούν κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες τσιμέντου και ατσαλιού, προσέφυγε και στη γνωστή και επίσης ανίκητη απειλή του λεγόμενου “carbon leakage” (“διαρροή άνθρακα”), σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη για να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στις εταιρίες-μέλη του CEFIC υπολογίζεται ότι απασχολούνται περί τα 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ οι εταιρίες-μέλη του είναι υπεύθυνες για το 30% της παγκόσμιας παραγωγής προϊόντων χημικών[2].

        Εν μέσω αντιδράσεων όπως αυτή του διευθυντή του Climate Action Network Europe Ματίας Ντιιούι ο οποίος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει και πάλι το λάθος» να μη δείξει υπεύθυνη και ηγετική στάση όπως και στην Κοπεγχάγη, ο Φιλίπ ντε Κασαμπλάνκα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας μιλώντας στο International Press Sevice ήταν ιδιαίτερα ειρωνικός: «H μείωση των εκπομπών ρύπων δεν είναι διαγωνισμός ομορφιάς. Δεν αξίζει να είσαι πρωτοπόρος αν δεν σε ακολουθούν και οι άλλοι. Ο διαγωνισμός δεν μπορεί να κερδηθεί από έναν, αλλά από όλους»[3].

        Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει ανίσχυρη να αντιμετωπίσει τις απειλές των εταιριών φοβούμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας με αντίστοιχες επιπτώσεις στους δείκτες των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των λόμπι και των πιέσεων που ασκούν, είναι να υποκύπτει συνεχώς η Ε.Ε. στις ομάδες συμφερόντων μεγάλων εταιριών πάρα πολλών κλάδων.

        Οι ομάδες συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν συμφέροντα εταιριών είχαν κινητοποιηθεί πολύ πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης[4] με σκοπό την αποφυγή, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησης δέσμευσης των εκπομπών ρύπων κατά 30%. 
       Στη Διάσκεψη μάλιστα, η αντιμετώπιση που είχαν τα λόμπι ήταν ιδιαιτέρως προνομιακή σε αντίθεση με την αντίστοιχη που (δεν) είχαν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών[5].

Δείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας εδώ http://www.cefic.be/

[1] Polluters Dragging EU Back,  International Press Sevice, David Cronin, Independent News Agency, 20 Ιανουαρίου 2009
[2] http://jobs.euractiv.com/job/communication-professional-mf-6140 
[3] Polluters Dragging EU Back, ο.π.
[4] The business of climate change, Corporate Europe Observatory, 14 Δεκεμβρίου 2009 
[5] Climate summit closed to civil society, but remains open to big business, Climate Crashers, 17 Δεκεμβρίου 2009

21 Ιανουαρίου 2010

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

Σχετικά άρθρα