ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ – ΨΗΦΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ “ΟΡΓΙΣΜΕΝΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ”

mermaid - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Το ιστορικό άγαλμα της γοργόνας της Κοπεγχάγης είναι εξοργισμένο από την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

        Οι κρίσιμες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα ξεκινούν. Ενώ άνθρωποι, οργανώσεις και κινήματα καλούν σε αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με κοινωνικά και γεωγραφικά δίκαιο τρόπο, οι πολυεθνικές κάνουν λόμπινγκ για να μπλοκάρουν κάθε αποτελεσματική δράση και για να βγάλουν κέρδος από το φαινόμενο. Λόμπινγκ σημαίνει την προσπάθεια τους να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγμάτευσεων και τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

         Το Βραβείο της «Οργισμένης Γοργόνας» οργανώνεται για να αναδείξει τον επιζήμιο ρόλο των εταιρικών λόμπι στην Κοπεγχάγη και επικεντρώνεται στις εταιρείες ή στους συνδέσμους βιομηχάνων που κάνουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια να σαμποτάρουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του κλίματος προωθόντας ψεύτικες λύσεις όπως η υπόγεια αποθήκευση άνθρακα και τα αγροκαύσιμα.

mermaid - Σόλων ΜΚΟ

Οι διοργανωτές των Βραβείων έχουν προκρίνει τα εξής λόμπι:

  • Την Αμερικάνικη Συμμαχία για Ηλεκτρισμό από ‘Καθαρό’ Άνθρακα (ACCCE), για την ανάμειξή της σε σκάνδαλο ενάντια στο νομοθετικό πακέτο των ΗΠΑ για το κλίμα.
  • Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), για το στήσιμο ψεύτικης αντιπολίτευσης ‘πολιτών’στην κλιματική νομοθεσία.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC), για το επιτυχές λόμπινγκ του ώστε να πάρει δωρεάν άδειες εκπομπής διοξειδίου και να αποδυναμώσει τις κλίματικές πολιτικές σε επίπεδο τόσο ΕΕ όσο και ΟΗΕ.
  • Τη Διεθνή Ομοσπονδία Αερομεταφορών (IATA), για την επιτυχή καμπάνια της ενάντια στη λήψη υποχρεωτικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών και τις ψεύτικες υποσχέσεις για εθελοντική μείωση.
  • Τη Διεθνή Ομοσπονδία Εμπορίας Εκμπομπών (IETA), για την προώθηση της ιδέας μια διεθνούς αγοράς εκπομπών και της επέκτασης του ‘Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης’ ενώ φαίνεται καθαρά ότι οι περιφερειακές αγορές εκπομπών, όπως της ΕΕ, και ο ΜΚΑ έχουν παταγωδώς αποτύχει να μειώσουν τις εκπομπές.
  • Τη Monsanto και τη ‘Στρογγυλή Τράπεζα για Υπεύθυνη Σόγια’ (RTRS), για την προσπάθεια της να ‘βαφτίσει’ υπεύθυνη τη μεταλλαγμένη σόγια της που θα χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο.
  • Τη Shellγια τις επενδύσεις σε εξαιρετικά μολυντικά εγχειρήματα όπως η εξόρυξη αργού πετρελαίου από τις ασφαλτούχες άμμους του Καναδά, καθώς και την προώθηση της αποθήκευσης άνθρακα, ενώ μειώνει τις επενδύσεις της στις ανανεώσιμες πηγές.
Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ: http://www.angrymermaid.org/#vote

και να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ: http://www.angrymermaid.org/#nominees

Το Βραβείο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών των μη κυβερνητικών οργανώσεων
της 
ATTAC Denmark
του Παρατηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών Corporate Europe Observatory,
της ΜΚΟ 
Focus on the Global South, ειδικευμένης σε κατευθυνόμενα από εταιρίες ζητήματα οικονομίας, παγκοσμιοποίησης και νεοφιλελευθερισμού, 
της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης
 Friends of the Earth International
της οργάνωσης
 Oilchange International 
και του μη κερδοσκοπικού Παρατηρητηρίου Δημοσίων Σχέσεων 
Spinwatch

στην προσπάθειά τους να αναδείξουν τον ρόλο των εταιριών και των λόμπι στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργανισμών για τα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

      Τα Βραβεία Κλιματικής Υποκρισίας οργανώνονται σε ετήσια βάση από το 2005 από το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory), με την συνεργασία διαφόρων μη κυβερνητικών οργανισμών. Κεντρική ιδέα της «βράβευσης» αυτής  είναι η προσπάθεια αποκάλυψης στο κοινό, του ρόλου των μεγάλων εταιριών και των παρασκηνιακών ομάδων πίεσης που αυτές ασκούν στην χάραξη και λήψη ζωτικών αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά δείτε εδώ
       Το Φετινό Βραβείο πήρε την ονομασία “Άγρια Γοργόνα” επ’ ευκαιρίας της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

ceo - Σόλων ΜΚΟ      attaclogo - Σόλων ΜΚΟ

focusonglobalsouth - Σόλων ΜΚΟ      foeilogo en - Σόλων ΜΚΟ

 

oilchange - Σόλων ΜΚΟ        thgespinwatch - Σόλων ΜΚΟ

 
   
   
   
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η νομική ευθύνη για τις υποψηφιότητες ανήκει στους οργανωτές
(Πηγή: Corporate Europe Observatory)

4 Δεκεμβρίου 2009