ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΧΤΩ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

150 roloi kozani biki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

150 roloi kozani biki - Σόλων ΜΚΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Στρασβούργο, 17 Σεπτεμβρίου 2009

         Τη διαρκή περιβαλλοντική υποβάθμιση όλων των νομών της Μακεδονίας τα έξι χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βιοποικιλότητα, αφορούν  8 νέες ερωτήσεις που κατέθεσε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης – μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ερωτήσεις  αφορούν οκτώ περιβαλλοντικά ζητήματα της Μακεδονίας, τα οποία έχουν επανειλημμένα αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες, και ειδικότερα τα εξής:
1. Χωροθέτηση δεξαμενών πετρελαίου στο Δέλτα του Νέστου (Ξάνθη,  Καβάλα)

2. Επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες αμμοληψίες στις λίμνες των Πρεσπών (Φλώρινα)
3. Οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Τάφρο 66 (Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη)
4. Περιβαλλοντική υποβάθμιση και μείωση στάθμης της λίμνης Δοϊράνης (Κιλκίς)
5. Εκτεταμένη ρύπανση του ποταμού Στρυμόνα  (Σέρρες)
6. Περιβαλλοντική υποβάθμιση της λίμνης  Βεγορίτιδας (Φλώρινα,  Πέλλα)
7. Περιβαλλοντική υποβάθμιση του ποταμού Αλιάκμονα (Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη)
8. Υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού της Χαλκιδικής (Χαλκιδική)

           Με αφορμή την κατάθεση των ερωτήσεων ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε ότι: Η Μακεδονία είναι ένας ξεχωριστός τόπος στην Ελλάδα, πλούσιος σε βουνά, λίμνες, ποτάμια και άλλα οικοσυστήματα, σημαντικές κιβωτούς βιοποικιλότητας που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Αποτελούν επίσης κρίσιμους πόρους για την ποιότητα ζωής και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της. Τα έξι αυτά χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς αδράνησαν και αδιαφόρησαν για το περιβάλλον της Μακεδονία. 

          
Συχνά οι δράσεις τους οδήγησαν στην υποβάθμισή του με χαρακτηριστική την περίπτωση του Δέλτα του Νέστου. Οι όροι προστασίας του, για να αποφευχθεί ο συνταγματικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, ορίστηκαν με βραχύβια κοινή υπουργική απόφαση αντί Προεδρικού Διατάγματος. Η απόφαση αυτή, επίσης, επιτρέπει κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων προστασίας τη λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

          Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στα περιβαλλοντικά αγαθά. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης, που προτείνει λύσεις με προοπτική και ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που να εγγυάται την περιβαλλοντική προστασία». 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη, Ευρωβουλευτής
Επικοινωνία: kriton.arsenis@europarl.europa.eu  
Γραφείο Αθήνας: 210 38 96 417, 
Γραφείο Βρυξελλών:0032 22847873


Πηγή: http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=3072