ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.

asopos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

asopos - Σόλων ΜΚΟ15 Μαρτίου 2009 
Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Η Τραγωδία του Ασωπού: Ένα Περιβαλλοντικό Έγκλημα Ευρωπαϊκής Σημασίας.
           Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Οικολόγοι Πράσινοι (Ελλάδας) και το Ινστιτούτο για την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό (Βοιωτία) σας προσκαλούν σε συνέντευξη τύπου, την Τετάρτη 15/4, ώρα 10.30, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στην αίθουσα 0A50, με θέμα «Η τραγωδία του Ασωπού: Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα ευρωπαϊκής σημασίας».

 Συμμετέχουν:
• Monica Frassoni, συν-πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο
• Philippe Lamberts, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
• Θανάσης Πανέλογλου, MSc. Χημικός/χημικός μηχανικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Τοπική Αειφόρο Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό
• Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας «Περιβάλλον-Νερό» των Οικολόγων Πράσινων

Η συνέντευξη τύπου εντάσσεται στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι Ελλάδας και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών με θέμα τη βιομηχανική ρύπανση της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού ποταμού από το εξασθενές χρώμιο και άλλους τοξικούς ρύπους, τη ρύπανση και «εξαφάνιση» της λίμνης Κορώνειας και τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Κορινθιακού.

            Σκοπός της εκδήλωσης είναι η συνολική ανάδειξη του τεράστιου προβλήματος της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού που επηρεάζει την υγεία, το περιβάλλον, τη γεωργία-κτηνοτροφία και γενικότερα την οικονομία μιας μεγάλης περιοχής και αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι απλώς τοπικό ή ελληνικό πρόβλημα. Οι περιπτώσεις της τραγωδίας του Ασωπού, της εξαφάνισης της λίμνης Κορώνειας και της συνεχιζόμενης ρύπανσης του Κορινθιακού κόλπου που θα παρουσιαστούν στην ημερίδα αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτυχίας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας της κοινωνικής ευημερίας αλλά και της μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής. 

           Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα της αμερικανίδας ακτιβίστριας Erin Brockovich. Θα καταθέσουν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων κάτοικοι, ενεργοί πολίτες, ειδικοί επιστήμονες καθώς και Πράσινοι ευρωβουλευτές, ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 15 Απριλίου, ώρα 9:00 π.μ-14.00 στην αίθουσα A1G2 και ώρα 15.00-17.30 στην αίθουσα Α1Ε201.

Για επικοινωνία:
Μαρία Βιτωράκη, τηλ. 6977523766, email mariavitoraki@gmail.com
Θανάσης Παντελόγλου, τηλ. 6976033907,email apanteloglou@gmail.com

(Πηγή:e-ecology)