ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ

Bous - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Bous - Σόλων ΜΚΟΜια ακούραστη πίεση ασκείται στο αμερικανικό Κογκρέσο εδώ και χρόνια, και αφορά την προσπάθεια εταιρειών πετρελαίου, και του προέδρου Μπους από την στιγμή που εκλέχθηκε πρόεδρος το 2001, να πάρουν άδεια εξόρυξης πετρελαίου από την Αλάσκα. Και πιο συγκεκριμένα από το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Αλάσκα, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσφέρει 5 – 16 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 
Ο πρόεδρος Μπους πίεσε ακόμη μία φορά το Κογκρέσο να ψηφίσει νομοθεσία για την συγκεκριμένη άντληση και για την δημιουργία νέων διυλιστηρίων, βοηθώντας έτσι στην συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου. «Ένας από τους κύριους λόγους υψηλών τιμών των καυσίμων είναι ότι η παραγωγή πετρελαίου δεν καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση. Τα μέλη του Κογκρέσου είναι ηχηρά ως προς το να αυξήσουν οι ξένες κυβερνήσεις την παραγωγή πετρελαίου αλλά είναι το ίδιο ηχηρά στην αντίθεσή τους σε προσπάθειες να επεκτείνουμε την παραγωγή μας στο εσωτερικό» είπε ο Μπους σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπους παρότρυνε το Κογκρέσο να ψηφίσει σχετική νομοθεσία ώστε να επιτραπεί η άντληση πετρελαίου στο Καταφύγιο της Αλάσκα σαν ένα ενδιάμεσο βήμα για την μείωση των τιμών, μέχρι οι νέες πράσινες τεχνολογίες μειώσουν την ζήτηση και μαζί τις τιμές της ενέργειας. Επίσης παρότρυνε για δημιουργία περισσότερων εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και διυλιστηρίων. Είπε επίσης ότι η απροθυμία προς αυτήν την κατεύθυνση στέλνει μπερδεμένες εντυπώσεις σχετικά με την επιθυμία των ΗΠΑ για μείωση των τιμών της ενέργειας.
Οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το Αμερικανικό κοινό παράλληλα με την πτώση της αξίας των κατοικιών και την αύξηση των τιμών των τροφίμων. 

Σαρηνάκης Δημήτρης