ΙΔΕΕΣ & ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Ο ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

treno300 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

treno300 - Σόλων ΜΚΟΣτον 20ο αιώνα ξεδιπλώθηκε μια παγκόσμια ισορροπία στο πεδίο της διανόησης σε Δύση και Ανατολή. Για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο εύρος αγγίχθηκαν ισότροπα τόσο τα τεχνολογικά όσο και τα πνευματικά θέματα. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ενός διανοητικού ολοκληρωτισμού βασισμένου στη μηχανιστική σκέψη, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα του θεμελιώδους στοχασμού.
Ο θεμελιώδης στοχασμός: 1. εξισορρόπησε την μηχανιστική ερμηνεία του κόσμου φανερώνοντας ότι η φύση λειτουργεί περισσότερο ολιστικά από όσο εκτιμούνταν & 2. αποκάλυπτε τις παραλληλίες του επιστητού με τη συνείδηση.

Ο κίνδυνος ενός διανοητικού ολοκληρωτισμού δεν έχει εκλείψει. Ο πολιτισμός μας χρειάζεται ένα νέο κύμα παγκόσμιων στοχαστών σε δύο τουλάχιστον κατευθύνσεις:
1.στην αντιμετώπιση της αλλοτριωτικής δυναμικής του συστήματος διακυβέρνησης (όπου συμπεριλαμβάνεται η οικονομία, η πολιτική, η θρησκεία κλπ)
2.στην ανάπτυξη μιας πληρέστερης κοσμοθεωρητικής προσέγγισης και οντολογίας.

Τα ακόλουθα δοκίμια αποτελούν τη συμβολή μας στον παγκόσμιο διάλογο με θέμα την αναζήτηση των χαρακτηριστικών ενός βιώσιμου μοντέλου πολιτισμού.
1. Ολιστικές ιδέες: μια μικρή ανασκόπηση
2. Αποτρέποντας τον διανοητικό ολοκληρωτισμό