ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

8η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΟΡΩΝ – ΦΥΤΕΨΕ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΟΥ!

8i topiki antallagi sporon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

8i topiki antallagi sporon - Σόλων ΜΚΟΟι σπόροι είναι η πηγή της ζωής μας, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτισμικής μας ποικιλομορφίας, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της όλης εξελικτικής διαδικασίας, η κοινή ιδιοκτησία των περασμένων, των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, οι οποίες καλλιεργούν τη γη τους μέσα στα πλαίσια των κοινοτήτων τους εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι οι ίδιες οι ανα-παραγωγοί των σπόρων τους.
Στις μέρες μας, όμως παρατηρείται το φαινόμενο οι παραδοσιακοί σπόροι να “κλέπτονται” από τους αγρότες και να πωλούνται πάλι σε αυτούς από τις πολυεθνικές εταιρείες, ωσάν οι σπόροι αυτοί να ανήκαν δικαιωματικά σε αυτές και να ήταν ανέκαθεν “ένα εντελώς δικό τους περιουσιακό στοιχείο”.

Οπότε και απαραίτητο στοιχείο για να προστατέψουμε την βιοποικιλλότητά μας αλλά και το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση της παραγωγής και της τροφής είναι να μπορέσουμε να συλλέξουμε την γενετική πληροφορία, μέσω της σποροφύλαξης, να την προστατέυσουμε και να την αναπαραγουμε μεσω της καλλιέργειας της γης με φυσικο – παραδοσιακό τρόπο.

Έτσι λοιπόν, τελευταία 5 χρόνια έχουμε καταφέρει να διοργανώσουμε 8 τοπικές ανταλλαγές σπόρων, στην Μεσσηνία, άλλοτε μικρότερες άλλοτε μεγαλύτερες, άλλοτε στον χώρο μας, άλλοτε σε περιοχές του τόπου μας που παρουσιάζουν σποροπαραγωγικό ενδιαφέρον.

Ταυτόχρονα έχουμε σιγά σιγά στήσει μια ιδιαίτερα εμπλουτισμένη τράπεζα σπόρων ανοικτή πρός όλους όσους θέλουν να γινούν σποροφύλακες της βιοποικιλλότητά μας. Και φυσικά έχουμε στοχεύσει πάρα πολύ στην νέα γενιά, στα σχολεία της περιοχής μας, φυτεύοντάς τους τον σημαντικότερο σπόρο από ολους! ΤΗ ΓΝΩΣΗ!!!

Καλούμε λοιπόν όλους τους φίλους νυν και μελλοντικούς σποροφύλακες: 
α. να έρθουν αλλά και να επικοινωνήσουν αυτήν την τόσο σημαντική γιορτή

β. Να φέρουν τα σποράκια τους, είτε συσκευασμένα εκ των προτέρων για την γιορτή, είτε συνολικά την ποσότητα, με αναγραμμένα στο φάκελο το είδος του σπόρου, την χρονολογία συγκομιδής, αλλά και το όνομα του σποροπαραγωγού.

γ. Όσοι δεν έχουν να φέρουν σπόρους, να γνωρίζουν οτι μπορούν να λάβουν (απλά καλούνται κάποια στιγμή να επιστρέψουν πίσω στην Τράπεζά μας παραδοσιακό σπόρο

δ. ΌΣΟΙ ΈΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Ή ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΞΕΡΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΛΙΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΦΕΡΟΥΝ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΑΠΟΣΤΑΛΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΠΟΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ.

Η Συρία , μια χώρα, με ιδιαίτερη πλούσια και σπάνια βιοποικιλλότητα πλέον αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα καθώς λόγω του πολέμου δεν υπάρχει πιά πρόσβαση σε σπόρους.

Θα υπάρχουν ενημερώσεις σε σχέση:
α. με την νέα νομοθεσία για πολλαπλασιαστικό υλικό, από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, γεωπόνου, διευθ/τη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καλαμάτας και μέλος της “τράπεζάς μας”

β. με την παραδοσιακή φύτευση εποχικών λαχανικών από την Χριστίνα Καραλέκα, βιοκαλλιεργήτρια και μέλος της “τράπεζάς μας”.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον ΕΛΓΟ-Δημητρα και την Πανέλληνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΚΠΕ) Πελοποννήσου.

Όσοι Σποροφύλακες αλλά και ευρύτερα φίλοι και υποστηρικτές επιθυμούν μπορούν να ετοιμάσουν και φέρουν στην γιορτή εδέσματα για ένα συλλογικό τραπέζι, (καθώς οι ώρες θα είναι πολλές!)

Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην FB σελίδα του αγρόκτηματος Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα  ή στο mail: farmafifa@gmail.com

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!!!

~~~

8η Τοπική Ανταλλαγή Σπόρων
24/04/16 11:00
Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα
Πελοποννήσου » Μεσσηνίας » Καλαμάτας

~~~

8i-topiki-antallagi-sporon afisa


Πηγή: 
Εναλλακτικός, enallaktikos.gr

Σχετικά άρθρα