ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΑ ΝΕΑ! ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ

say no to gmo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

say no to gmo - Σόλων ΜΚΟΔανία, Λουξεμβούργο και Μάλτα είπαν ηχηρό ΟΧΙ στα γενετικά τροποποιημένα!

Μεγαλώνει η λίστα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απορρίπτουν τις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο έδαφός τους.

Συνολικά, 19 χώρες και περιφέρειες της ΕΕ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα δεχθούν την εισβολή των γενετικά τροποποιημένων στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.


Η Γερμανία έγινε η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης που αποχωρεί από το σχέδιο της Κομισιόν, ενώ ακολούθησαν: Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σλοβενία.

Εκτός από αυτές τις 15 χώρες, αποχώρησαν επίσης τέσσερις περιφέρειες, συγκεκριμένα η Σκωτία, η Ουαλία, και η Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βαλλονία, το γαλλόφωνο κομμάτι του Βελγίου.

Σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, που εγκρίθηκε πριν λίγους μήνες, τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, των οποίων οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν ήδη εγκριθεί, να μην κυκλοφορήσουν τα προϊόντα στις αγορές τους.

Οι εταιρείες αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον αυτής της απόφασης, ωστόσο παρά την απαγόρευση των καλλιεργειών, πολλές χώρες εξακολουθούν να εισάγουν γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο από άλλα κράτη, όπου θεωρείται ακόμα νόμιμο.

say no to gmo


Πηγή/φωτογραφία: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr