ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ~ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΤΗ MONSANTO ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ

monsanto guatemala1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

monsanto guatemala1 - Σόλων ΜΚΟΤο Ανώτατο Δικαστήριο στη Γουατεμάλα ανέστειλε τον παράλογο “Νόμο της Monsanto”, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν παράνομο για τους αγρότες της χώρας να φυλάνε σπόρους από τη μία χρονιά για την επόμενη, κάτι που κάνουν για αιώνες!

Αν και πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των αγροτών που θέλουν να σώσουν τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, η Monsanto δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και θα καταθέσει έφεση.


Αυτόχθονες και οργανώσεις των αγροτών είχαν διαδηλώσει το περασμένο καλοκαίρι στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλα, με στόχο να μην ψηφιστεί ο νόμος για την Προστασία Νέων Ποικιλιών, γνωστός ως “Νόμος της Monsanto”, ο οποίος εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

monsanto guatemala2

“Αν η Monsanto ιδιωτικοποιήσει το καλαμπόκι, οι αγρότες έχουν τελειώσει”, αναφέρει στο βίντεο ένας από τους διαδηλωτές. “Χωρίς το καλαμπόκι, είμαστε ένα τίποτα”. Ο εξωφρενικός νόμος, μάλιστα, όριζε ποινή μέχρι και τέσσερα χρόνια για όποιον διατηρούσε σπόρους ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών.

Τώρα, η Monsanto απειλεί με κύμα αγωγών, ώστε να πιέσει την κυβέρνηση της Γουατεμάλα. Μένει να δούμε αν οι αγρότες θα κερδίσουν στο τέλος αυτή την άνιση μάχη.

ΜετάφρασηεπιμέλειαΕναλλακτικός, enallaktikos.gr

Πηγή: trueactivist.com

Σχετικά άρθρα