ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΥΓΑ ΘΑ ΒΑΨΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

KotesFortigo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

KotesFortigo - Σόλων ΜΚΟΑυτές τις μέρες, όσοι τηρούν τις χριστιανικές παραδόσεις και τα έθιμα, βάφουν κόκκινα αυγά. Όταν θα φτάσετε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ θυμηθείτε, ότι οι κότες, που γεννούν τ’ αυγά, τα οποία καταναλώνουμε, συνήθως ζουν όλο τον βίο του σε παράνομες κλωβοστοιχίες κάτω από φριχτές συνθήκες.


Η Δράση για τα Ζώα – ANIMAL ACTION (είναι το γνωστό Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων – GAWF, που άλλαξε όνομα) προκειμένου να στρέψει τον κόσμο προς την κατανάλωση αυγών ελευθέρας βοσκής τονίζει, ότι την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των αυγοπαραγωγικών ορνίθων συνεχίζουν να ζουν σε κλωβοστοιχίες παρ’ ότι αυτές έχουν απαγορευτεί από 1/1/2012 με Κοινοτική Οδηγία της Ε.Ε..

Στο βίντεο, που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε και να καταλάβετε τι σημαίνει ο κωδικός, τον οποίο έχουν πάνω τ’ αυγά, που αγοράζουμε και τρώμε.

Αν η αλλαγή δεν έρχεται από πάνω προς τα κάτω, μπορούμε εμείς σαν υπεύθυνοι καταναλωτές να φέρουμε την αλλαγή από κάτω προς τα πάνω… Μια απλή, μικρή φιλοζωική πράξη μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτρέφονται οι κότες.

AvgoKodikos 2

«Φέτος το Πάσχα Διαλέξτε Ελεύθερα»
Προσέξτε τον κωδικό στο κέλυφος των αυγών, που θέλετε να αγοράσετε. Ο κωδικός αυτός δηλώνει, πως ζουν οι κότες, που τα γέννησαν. Το νούμερο 3 σημαίνει, ότι τα αυγά προέρχονται από κότες που ζουν μαρτυρική ζωή μέσα σε κλωβοστοιχίες.

Οι κότες εκεί είναι δια βίου φυλακισμένες, ακίνητες και τρέφονται χωρίς να κοιμούνται (αφού ποτέ δεν κλείνουν τα φώτα σε αυτές τις εγκαταστάσεις) μόνο και μόνο για να γεννήσουν τ’ αυγά μας για όσο αντέξουν.

Ο αριθμός 0 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες βιολογικής γεωργίας

Ο αριθμός 1 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής βιολογικής γεωργίας

Ο αριθμός 2 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες αχυρώνα

Ο αριθμός 3 σημαίνει ότι είναι αυγά από κότες κλωβοστοιχιών

Με το να αγοράζουμε αυγά ελευθέρας βοσκής κάνουμε τη διαφορά στη ζωή αυτών των ζώων.


Σύντομη μαρτυρική ζωή!
Οι αυγοπαραγωγικές κότες ζουν, όσο αντέχουν, δηλαδή μόνο 16 μήνες, καθώς τόσο διαρκεί η αυγοπαραγωγική τους ικανότητα. Ζουν κάτω από βάρβαρες συνθήκες χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός σεβασμός στη φυσιολογική ζωή αυτού του πλάσματος από τους πτηνοτρόφους.

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των αυγοπαραγωγικών μονάδων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ακόμα κλωβοστοιχίες. Αυτό σημαίνει, ότι σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος αντίστοιχος με το μέγεθος που έχει ένα χαρτί Α4, δηλαδή 30 εκατοστών.

Οι εικόνες, που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ, μιλούν από μόνες τους. Οι κλωβοστοιχίες έχουν απαγορευτεί, όπως ήδη αναφέραμε 1/1/2012, όμως η Ελλάδα, δηλαδή οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν, να παραβλέπουν αυτή την υποχρέωση τους.

Λένε, ότι κοστίζει, να προσφέρεις πιο φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης στις κότες και χαρακτηρίζουν τους νόμους «περιττές πολυτέλειες».

Πηγή/φωτό: Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; | www.zoosos.gr