ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΚΝΟΥΣ (του Βασίλη Ιγνατιάδη)

kiknoi evros - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

kiknoi evros - Σόλων ΜΚΟΜετά τις θεομηνίες στην Ευρώπη
Το «Δέλτα των Κύκνων» θα μπορούσε να τιτλοφορείται η εντυπωσιακή «παράσταση» που δίνουν καθημερινά χιλιάδες κύκνοι όλων των ειδών, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τον φετινό χειμώνα το Δέλτα του Εβρου.

Το πέταγμά τους κατά ομάδες, σε διαγώνιες γραμμές ή σε σχηματισμό V, αιχμαλωτίζει το βλέμμα, όπως και το κολύμπι τους στα γαλήνια νερά του διασυνοριακού ποταμού.


Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης καταμέτρησε πριν από λίγες μέρες τον εντυπωσιακό αριθμό των 7.400 κύκνων, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός κιτρινόραμφων (νανόκυκνοι και αγριόκυκνοι) που έχει μετρηθεί ποτέ, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και πανελλαδικά.

«Το θέαμα είναι μοναδικό. Φανταστείτε σμήνη εκατοντάδων πουλιών να πετούν σε σχηματισμό, χαράσσοντας λευκές γραμμές στον γαλάζιο ουρανό. Δεν περιγράφεται με λόγια», λέει στο «Εθνος» ο Π. Ιωαννίδης, περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Εβρου.

Στην καταγραφή που έγινε, μετρήθηκαν 2.610 νανόκυκνοι, αριθμός-ρεκόρ για την Ελλάδα, έναντι των 2.250 που είχαν καταμετρηθεί το 2010 στην ίδια περιοχή. Επίσης, καταγράφηκαν 1.185 αγριόκυκνοι και 1.220 βουβόκυκνοι, ενώ επιπλέον μετρήθηκαν 2.385 κιτρινόραμφοι κύκνοι, το ακριβές είδος (ανάμεσα σε νανόκυκνους και αγριόκυκνους αφού μοιάζουν πολύ μεταξύ τους) των οποίων δεν ήταν δυνατό να αναγνωριστεί.

Το Δέλτα του Εβρου αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο διαχείμασης κύκνων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα πουλιά ξεκινούν να καταφτάνουν τον Οκτώβριο από τον Βορρά (Σιβηρία, Δυτική Ρωσία, Ουκρανία, Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβικές χώρες), βρίσκοντας στον συγκεκριμένο βιότοπο τις κατάλληλες συνθήκες κλίματος, τροφής, ησυχίας και ασφάλειας για να περάσουν τον χειμώνα, που είναι βαρύς και δύσκολος στις περιοχές όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται. Οι αφίξεις κορυφώνονται τον Ιανουάριο με αρχές Φεβρουαρίου και οι αναχωρήσεις ξεκινούν την άνοιξη.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη θεαματική αύξηση του αριθμού των πουλιών τον φετινό χειμώνα δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν με απόλυτη βεβαιότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως η βασικότερη αιτία σχετίζεται με το δριμύ ψύχος που επικρατεί φέτος στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη.

«Ο αριθμός των πουλιών που φτάνει εδώ κάθε χρόνο παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, οι οποίες μπορούν να συσχετισθούν με τις καιρικές συνθήκες. Ομως μπορούν να συνυπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως η αύξηση του πληθυσμού κάποιου είδους, οι ιδιαιτερότητες κάποιων ειδών ή έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν στους τόπους όπου ζουν. Για παράδειγμα, πέρυσι είχαμε καταγράψει αριθμό-ρεκόρ στις πάπιες με πάνω από 200.000 άτομα. Φέτος έχουμε ρεκόρ στους κύκνους», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη παρουσία πουλιών αποτελεί δείκτη υγείας του υδροβιότοπου του Δέλτα Εβρου, καθώς τον «προτιμούν» ως τόπο διαχείμασης περισσότερο από κάθε άλλον στην ευρύτερη περιοχή.

Στον υδροβιότοπο έχουν καταγραφεί συνολικά 132 είδη σπάνιων πουλιών, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων ως κινδυνεύοντα άμεσα με εξαφάνιση, ή στον κατάλογο των παγκοσμίως απειλούμενων ειδών.

Ο νανόκυκνος, που παρουσιάζει φέτος πληθυσμούς-ρεκόρ στην Ελλάδα, θεωρείται τρωτό είδος και είναι ένα από τα τρία είδη κύκνων που απαντώνται στον ελλαδικό χώρο.


Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή/φωτό: Έθνος