ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΤΩΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΕΡΤ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

media in greece - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

media in greece - Σόλων ΜΚΟΤην προτελευταία θέση στην ΕΕ (έπεται μόνο η Βουλγαρία) αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Η βουτιά κατά 14 θέσεις, στην 99η, αποδίδεται αφ’ ενός στο κλείσιμο της ΕΡΤ και αφ’ ετέρου στην ασφάλεια των δημοσιογράφων, τόσο εξαιτίας επιθέσεων στην κάλυψη διαδηλώσεων όσο και της ανοιχτής στοχοποίησης από την Χρυσή Αυγή. Την ίδια στιγμή, η έκθεση των RSF επισημαίνει ότι οι παρακολουθήσεις απειλούν την ελευθεροτυπία σε παγκόσμια κλίμακα. 


«Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπό την πίεση της τρόικας, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς», επισημαίνει η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, σχολιάζοντας τα ελληνικά δεδομένα, και συνεχίζει: «Λίγες ώρες αφού ενημερώθηκε η ΕΡΤ για την απόφαση, το μαύρο με την ένδειξη “Χωρίς Σήμα” άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπό την διεθνή πίεση, η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ».

Η 99η θέση οφείλεται επίσης και στην ανασφάλεια των δημοσιογράφων. «Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία και από διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση», γράφει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι «η κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας».

Η Ελλάδα από το 2007 και έπειτα έχει πέσει συνολικά 50 θέσεις στην συγκεκριμένη κατάταξη. Η άσχημη φήμη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους RSF, είναι αποτέλεσμα χρόνων διαπλοκής. 

Παρακολουθήσεις
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) στην ετήσια αξιολόγησή της, σχολιάζει πως οι αποκαλύψεις για τα δίκτυα παρακολουθήσεων των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν πλήξει σοβαρά την ελευθεροτυπία. 

Οι παρακολουθήσεις των ψηφιακών επικοινωνιών συνιστούν τεράστια απειλή για την ελευθεροτυπία καθώς αυτό δεν επιτρέπει στους δημοσιογράφους να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία ή να φροντίσουν για τη διατήρηση της ανωνυμίας των πηγών τους. 

Και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα εντοπίζουν μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου το 2013 σε χώρες όπου οι αρχές «χρησιμοποιούν καταχρηστικά το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», όπως οι ΗΠΑ. Η ετήσια κατάταξη, η οποία διαμορφώνεται με βάση τις επιθέσεις ενάντια στην ελευθερία της πληροφόρησης, καταδεικνύει ότι καταγράφηκε μια «ελαφριά επιδείνωση συνολικά» σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Δολοφονίες
Στην έκθεση της CPJ επισημαίνεται ακόμη ότι οι δολοφόνοι δημοσιογράφων συχνά χαίρουν ασυλίας. Το 2013, σκοτώθηκαν 70 δημοσιογράφοι, οι 28 εξ αυτών στη Συρία.

Σύμφωνα με τους RSF, η Συρία, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους, βρίσκεται στην 177η θέση από τις 180 της κατάταξης, όπως και πέρυσι, πάνω από μόλις τρία κράτη, όπου η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη: το Τουρκμενιστάν (178η θέση), τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180ή).


Πηγή/φωτό: Tvxs