ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ

fitofarrmaka - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fitofarrmaka - Σόλων ΜΚΟΤα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον, ιδίως αν υπάρχει το κατάλληλο γενετικό υπόβαθρο, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έδεξε ότι ορισμένα φυτοφάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον, ενώ όσοι έχουν στο DNA τους συγκεκριμένα γονίδια, είναι ακόμα πιο ευάλωτοι.


Η επιδημιολογική μελέτη επισημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος ακόμα και για επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή για την χρησιμοποίηση των εν λόγω χημικών ουσιών στις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και στις πόλεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τζεφ Μπρονστάιν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος Άντζελες, μελέτησαν 360 ασθενείς με Πάρκινσον που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές και τους συνέκριναν με 816 υγιείς.

Οι αμερικανοί νευρολόγοι εξέτασαν σε ποιό βαθμό ήσαν εκτεθειμένοι οι άνθρωποι σε φυτοφάρμακα, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι τους. Η μελέτη έδειξε ότι οι πιο εκτεθειμένοι στα φυτοφάρμακα είχαν διπλάσια έως εξαπλάσια πιθανότητα να πάθουν Πάρκινσον, ανάλογα και με το γενετικό υπόβαθρό τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικά φυτοφάρμακα αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης, που παίζει ρόλο στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα κύτταρα, καθώς και στον μεταβολισμό του αλκοόλ στον οργανισμό. Το «μπλοκάρισμα» της δράσης της από κάποια φυτοφάρμακα λειτουργεί βλαπτικά για τα νευρικά κύτταρα.

«Το Πάρκινσον είναι μια νόσος που σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί τη συνύπαρξη τόσο γενετικών, όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων για να εμφανιστεί», ανέφερε ο Τζεφ Μπρονστάιν.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αναστολή του ενζύμου ALDH φαίνεται να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό μέσω του οποίου τα φυτοφάρμακα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον», πρόσθεσε, ιδίως, όπως είπε, στο βαθμό που κάποιος εκτίθεται τόσο στη δουλειά του, εφ’ όσον ασχολείται με τη γεωργία, όσο και στο σπίτι του. Όσοι εκτίθενται σε πάνω από τρία φυτοφάρμακα στη δουλειά και το σπίτι, έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν εκτίθενται καθόλου.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ που εντοπίζει ποιά από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, είναι πιο επικίνδυνα για Πάρκινσον, επειδή αναστέλλουν τη λειτουργία της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης. Πρόκειται για τα διθειοκαρβαμιδικά παράγωγα, τα οργανοχλωριούχα, τις ιμιδαζόλες και τα δικαρβοξυμίδια. Ενδεικτικά, το φυτοφάρμακο διελδρίνη φαίνεται να αυξάνει κατά έξι φορές τον κίνδυνο για Πάρκινσον.

«Εκπλαγήκαμε από το πόσα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα αναστέλλουν το ένζυμο ALDH και μάλιστα σε αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω από αυτές που απαιτούνται για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτά τα φυτοφάρμακα είναι πανταχού παρόντα και μπορούν να βρεθούν στην τροφική αλυσίδα μας, να χρησιμοποιούνται στα πάρκα και στα γήπεδα γκολφ, καθώς και για την καταπολέμηση των εντόμων στο εσωτερικό των σπιτιών και των άλλων κτιρίων. Συνεπώς είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που δυνητικά τίθενται σε κίνδυνο», δήλωσε ο αμερικανός νευρολόγος.

Πηγή/φωτό: Εφημερίδα των Συντακτών