ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΜΠΥΡΑ ΑΠΟ ΝΕΚΡΕΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

mpira falaina islandia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

mpira falaina islandia - Σόλων ΜΚΟΤην έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων έχει προκαλέσει στην Ισλανδία η πώληση μπύρας που περιέχει υπολείμματα νεκρής φάλαινας.

Η μπύρα παρασκευάζεται από την ισλανδική ζυθοποιία Steðji, η οποία ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία φαλαινοθηρίας Hvalur.


Κατά την επεξεργασία των φαλαινών το κρέας θερμαίνεται με τη χρήση του ατμού και πολτοποιείται, απελευθερώνοντας το λάδι, το οποίο και είναι το πρωταρχικό προϊόν.

Το λάδι υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία με τη χρήση φυγόκεντρου και το υλικό που απομένει χωρίζεται σε υγρά και στερεά στοιχεία.

Τα στερεά στοιχεία αποξηραίνονται και πωλούνται για εμπορικές χρήσεις, πλέον και στη ζυθοποιία για την παραγωγή μπύρας.

Η μπύρα φάλαινας, που βγαίνει στην αγορά λίγο πριν την έναρξη του μεγάλου φεστιβάλ της Ισλανδίας προς τιμήν του «Θεού Θωρ», διαφημίζεται ως υγιεινή εναλλακτική επειδή τα στοιχεία φάλαινας που χρησιμοποιούνται είναι γεμάτα πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά, ενώ το ποτό δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Μάλιστα στην ιστοσελίδα της η εταιρεία ζυθοποιίας Steðji υποστηρίζει πως «όσοι πίνουν τη συγκεκριμένη μπύρα γίνονται αληθινοί Βίκινγκς».

Ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση για τη διατήρηση των φαλαινών και των δελφινιών WDC άσκησε έντονη κριτική για την παραγωγή μπύρας από νεκρές φάλαινες.

«Η ζήτηση για το κρέας φάλαινας συνεχώς μειώνεται, καθώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι το τρώνε», δήλωσε η επικεφαλής της εκστρατείας κατά της φαλαινοθηρίας Vanessa WilliamsGrey.

«Κι όμως, το να υποβιβάσεις μια όμορφη φάλαινα σε υλικό μέσα σε ένα μπουκάλι μπύρας είναι ανήθικο και εξοργιστικό», τόνισε.

Ο ιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Steðji, Dagbjartur Ariliusson, επιβεβαίωσε την είδηση για την παραγωγή της μπύρας, εξηγώντας ότι το προϊόν θα πουληθεί αποκλειστικά στην Ισλανδία το διάστημα 24 Ιανουαρίου με 25 Φεβρουαρίου για το παραδοσιακό φεστιβάλ, στο οποίο, όπως τόνισε, οι άνθρωποι πάντα έτρωγαν φαγητό από κρέας φάλαινας.


Πηγή/φωτό: Econews / AP