ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Λαμία, 24 Νοεμβρίου

xalkidiki 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xalkidiki 1 - Σόλων ΜΚΟΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, στις 6 το απόγευμα και στην Πλατεία Πάρκου στη ΛΑΜΙΑ, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούμε στην πόλη μας ευρεία αντιπροσωπεία των κατοίκων της Χαλκιδικής, που χρόνια τώρα κάνουν έναν μεγαλειώδη αγώνα εναντίον της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή τους. Εναντίον μιας δραστηριότητας που θα σημάνει το τέλος κάθε ήπιας αναπτυξιακής διαδικασίας στον τόπο τους και τη δηλητηρίαση όλων των οικοσυστημάτων, χερσαίων και υδάτινων.


Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον των μεταλλείων χρυσού δεν είναι μόνον ένας αγώνας να προστατεύσουν το περιβάλλον και να υπερασπιστούν τον τόπο τους απέναντι στις ληστρικές διαθέσεις των εταιρειών. Είναι ένας αγώνας αξιοπρέπειας, ένας αγώνας να υπερασπιστούν τον κοινωνικό-δημόσιο πλούτο και να ασκούν κυριαρχία στον τόπο τους. Στη σημερινή πολιτικο-οικονομική συγκυρία, ο αγώνας τους συναντιέται και με άλλα μέτωπα αγώνα που αναπτύσσονται στην ελληνική κοινωνία, όπως αυτά της υπεράσπισης εργατικών, κοινωνικών δικαιωμάτων, κ.λ.π.

Ο χρυσός της Χαλκιδικής είναι η ομορφιά του φυσικού της περιβάλλοντος της και είναι ανεξάντλητος. Αυτή την ομορφιά θέλουν να αξιοποιήσουν με σύνεση οι τοπικές κοινωνίες.

Η αντίσταση τους στα καταστροφικά σχέδια των εταιρειών, τους έχει φέρει αντιμέτωπους με απίστευτη κρατική καταστολή, αστυνομική βία, διώξεις, φυλακίσεις, συκοφάντηση, φίμωση, ποινικοποίηση. Κι όμως αντέχουν και συνεχίζουν «να διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο», όπως λένε οι ίδιοι.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των κατοίκων της Χαλκιδικής για το μέλλον της περιοχής τους, γιατί και εμείς δίνουμε μάχες για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Οίτης από παράνομη μεταλλευτική δραστηριότητα στον πυρήνα του.

Σε αυτές τις οριακές στιγμές για τον αγώνα τους, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να υποδεχτούν μαζί μας την αντιπροσωπεία των κατοίκων της Χαλκιδικής και να εκφράσουμε όλοι μαζί την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράσταση και τη στήριξη μας στον αγώνα τους. Γιατί η μόνη ελπίδα που υπάρχει σήμερα είναι αυτή που εμείς θα δημιουργήσουμε, μέσα από τις συλλογικότητες μας, με τους αγώνες και την αντίσταση μας στη ζοφερή πραγματικότητα.

Η Συντονιστική Επιτροπή των φορέων:
Όμιλος Φίλων του Δάσους
Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης
Μαλιακός S.O.S.
Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς
Συλλογικότητες Λαμίας
Αντιφασιστικό Μέτωπο Λαμίας