ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΙΟΓΙΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

agriogida - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

agriogida - Σόλων ΜΚΟΜε όπλα όπως παράνομα τροποποιημένες καραμπίνες αλλά και καλάσνικοφ σκοτώνουν Έλληνες και Αλβανοί λαθροκυνηγοί τα απειλούμενα με εξαφάνιση αγριόγιδα της Πίνδου, πουλώντας τα για το κρέας τους.


Ο πληθυσμός του αγριόγιδου σε ολόκληρη την Ελλάδα αριθμεί πλέον λιγότερα από 800 ζώα, όταν το 2003 ζούσαν κάποιες χιλιάδες. Πλέον, σε πολλές συνοριακές με την Αλβανία περιοχές υπάρχουν κοπάδια με λιγότερα από 20 ζώα.

Επιστήμονες εκτιμούν πως αυτοί οι πληθυσμοί είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ τα αρμόδια δασαρχεία και οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες μιλάνε για την ανάγκη συστηματικότερης και εντατικότερης φύλαξης των βουνών που συνορεύουν με την Αλβανία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, επισημαίνεται πως από τη πλειοψηφία των περιστατικών λαθροθηρίας που λαμβάνουν χώρα μονάχα ένας μικρός αριθμός από αυτά δημοσιεύεται.

Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα με τίτλο «Πρόγραμμα Παρακολούθησης (monitoring) Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», οι λαθροκυνηγοί χωρίζονται σε 2 υποομάδες. Στους «παραδοσιακούς», που κυνηγούν παράνομα συνήθως για προσωπική διασκέδαση ή για τη προσωπική τους κατανάλωση και στους «επαγγελματίες», που σκοτώνουν συστηματικά και πωλούν το κρέας του αγριόγιδου στις γύρω περιοχές.

Αυτό που πρέπει να γίνει από την πολιτεία είναι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το είδος. Δηλαδή ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο, που θα καθορίζει ξεκάθαρα ποιοι φορείς θα πάρουν την αρμοδιότητα να διασώσουν όσα αγριόγιδα έχουνε απομείνει.

Πηγή/φωτό: Ecotimes

Σχετικά άρθρα