ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: “Α, όπως αποανάπτυξη” (Πρόγραμμα Νοεμβρίου)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΠαρουσιάσεις – συζητήσεις – εργαλεία για την αποανάπτυξη, τη μετάβαση, τον υπαρκτό, καινούργιο κόσμο που χτίζεται καθημερινά.
Οι προγραμματισμένες συναντήσεις μας στα πλαίσια του προγράμματος “Α, όπως αποανάπτυξη” για τον μήνα Νοέμβριο είναι οι παρακάτω:


 Σύντομη περιγραφή
Το Εναλλακτικό Δίκτυο Ανταλλαγών Free Economy είναι μια κοινότητα που μπορεί να εργάζεται και να παράγει, παρακάμπτοντας το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας. Μέσα στο δίκτυο, “παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας” και προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, χωρίς να εξαρτόμαστε από χρήματα. Στην παρουσίαση της Τετάρτης θα δούμε πώς είναι αυτό εφικτό και συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας οικονομίας που προσανατολίζεται στο να υπηρετεί την κοινωνία.
http://www.youtube.com/watch?v=SJniuMuIm2U

  • Τετάρτη, 13/11/2013, στις 20:00, στο Καφενείο (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακ.Πλάτωνα) συζήτηση για τα κοινά με τίτλο ” Περί κοινών ο λόγος” με τους Γιώργο Παπανικολάου και Αντώνη Μπρούμα.

Σύντομη περιγραφή:
Τα κοινά προκύπτουν όποτε μία ομάδα ανθρώπων μέσα από πρακτικές άμεσης δράσης διαχειρίζεται συλλογικά έναν πόρο με έμφαση στην ισότιμη και αειφόρο πρόσβαση και χρήση του. Μέσα στο τεράστιο κενό κοινωνικής (ανα)παραγωγής, που δημιουργείται από την καπιταλιστική κρίση, και μην έχοντας άλλη εναλλακτική, οι εκτοπιζόμενες κοινωνίες αυτοοργανώνονται σε κινήματα και (ανά)παράγουν τα δικά τους κοινά, συγκροτώντας νέες μορφές ζωής  για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους. Έτσι, επιλέγουν κατά κόρον
 ριζικά δημοκρατικούς τρόπους αυτοθέσμισης καθώς και ισότιμους, συνεργατικούς και αειφόρους τρόπους παραγωγής και διαχείρισης των κοινών πόρων, δημιουργώντας νέες κοινωνικές σχέσεις και 
συλλογικά νοήματα για ένα κοινό μέλλον άξιο να βιωθει. Τι είναι  λοιπόν τα κοινά και πως δομούνται; Ποια είναι η σημασία τους σήμερα; Και πως πρέπει να δουλέψουμε πάνω στα κοινά για ένα μέλλον
 πέρα από τον καπιταλισμό;

  • Τετάρτη, 20/11/2013, στις 20:00, στο Καφενείο (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακ.Πλάτωνα) συζήτηση με τίτλο ” Η υπόσχεση της [οικο]κοινότητας” με τον Νίκο Αναστασόπουλο.

Σύντομη περιγραφή:
Μία συζήτηση σχετικά με τον σημερινό ρόλο της κοινότητας και των οικοκοινοτήτων ειδικότερα σε ότι αφορά τον μέσο όρο των κατοίκων των πόλεων και τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην  κρίσιμη αυτή περίοδο, σε σχέση με προηγούμενες εποχές στην ιστορία.

  • Τετάρτη, 27/11/2013, στις 20:00, στο Καφενείο (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακ.Πλάτωνα) ανοιχτή συζήτηση με τον συγγραφέα και καλλιεργητή Γιάννη Μακριδάκη με τίτλο: Αλλαγή πορείας. Από το σύστημα στο οικοσύστημα

Σύντομη Περιγραφή:
Το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι ένα τεχνητό υποσύνολο του γενικού συνόλου, που ονομάζεται οικοσύστημα. Αποκτά υπόσταση από τα καταναλωτικά άτομα που περιέχει, και γιγαντώνεται διαρκώς από τις καταναλωτικές τους ανάγκες, τις οποίες αυξάνει ολοένα με διάφορους τρόπους. Αυτός ο γιγαντισμός έχει ορισθεί ως Ανάπτυξη, πιέζει και αφανίζει συστηματικά το οικοσύστημα και οδηγεί μαθηματικά προς την πλήρη υποκατάστασή του από την χρηματοοικονομική φούσκα που ολοένα μεγαλώνει στο εσωτερικό του.
Η αλλαγή πορείας είναι απόλυτα αναγκαία σε αυτή την ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας. Η Αποανάπτυξη, η στροφή προς την σμίκρυνση, η άμεση επαφή των καταναλωτών με το οικοσύστημα και τους φυσικούς πόρους, είναι τα εργαλεία και οι μέθοδοι για να σταματήσει να γιγαντώνεται η φούσκα και να αποτραπεί η τελική της έκρηξη και κατάρρευση των πάντων.
http://yiannismakridakis.gr/?page_id=2196

European Village
Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους
Ακαδημία Πλάτωνος, 104 42 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 211.2217260
Fax: 211.2217259