ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΚΕΡΔΟΣ

fgd - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fgd - Σόλων ΜΚΟΠερίπου 58 εκατομμύρια χοίρους σφάζει ετησίως η Γερμανία για τις ανάγκες τις αγοράς της. Αλυσίδες ανα-παραγωγής, στειρώσεις για την καλύτερη δυνατή γεύση,  δάση που καίγονται, νερά που μολύνονται. Τα έσοδα από αυτή την διαδικασία; Τουλάχιστον 28 δις ευρώ. 

Η εταιρεία Meinolf πρωτοστατεί στην συγκεκριμένη βιομηχανία της ευρωπαϊκής χώραςα δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο κύκλο θυσίας: Ζώα θανατώνονται με χαμηλό κόστος και κρέας πουλιέται στον καταναλωτή σε ακριβή τιμή. Εκτός από την σχέση κόστους – τιμής, για την οποία οι εμπλεκόμενοι στην συγκεκριμένη αγορά, ακόμη και οι αγρότες, αισθάνονται αδικημένοι, πολλοί επικριτές μιλούν για ζημιές τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον. 

Για παράδειγμα τα υπόγεια ύδατα μολύνονται από τις τεράστιες ποσότητες ζωϊκών λυμμάτων και επιπλέον με τις ζωοτροφές να εισάγονται από μέρη όπως η Νότια Αμερική όπου τεράστιες εκτάσεις δασών καίγονται για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων το περιβάλλον δέχεται σοβαρό πλήγμα εξίσου. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι για να διατηρηθούν οι αχυρώνες χωρίς μικρόβια, χορηγούνται αντιβιοτικά στα ζώα χωρίς να υπάρχει πάντα σοβαρός λόγος. Κατά συνέπεια δημιουργούνται βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, αποτελώντας κίνδυνο για τους καταναλωτές σε περίπτωση μη ιάσιμης ασθένειας.

Έπειτα υπάρχουν και τα μεγάλης αποδοτικότητας εργοστάσια -σφαγεία όπως αυτό που ανήκει στο Κλεμενς Τονις στο δυτικό κρατίδιο της Βόρεια Ρηνανίας στη Βεστφαλία.  Ο Κριστιάν Χενε έχει ένα παλιό αγρόκτημα στο νότιο τμήμα της κάτω Σαξονίας. Διαθέτει περίπου 700 θηλυκούς χοίρους και τους πωλεί σε διάφορα εργοστάσια που θα τα παχύνουν όσο πρέπει ώστε να σφαγιαστούν. Οι θηλυκοί χοίροι του Χένε γεννούν 18.000 χοιρίδια το χρόνο με τεχνητή γονιμοποίηση. Με αυτό το τρόπο παράγονται 12 με 13 χοιρίδια ανά γέννα. Το σπέρμα για κάθε μια γονιμοποίηση βρίσκεται σε αμπούλα κόστους 2.50 ευρώ. «Είναι μια βελτιστοποιημένη παραγωγή», δηλώνει στοSpiegel o Χενέ. 

Στη συνέχεια ο κτηνίατρος ελέγχει τους χοίρους ώστε να διαπιστωθεί αν διαδικασία γονιμοποίησης ήταν επιτυχής. Η διάρκεια εγκυμοσύνης ενός θηλυκού χοίρου διαρκεί 110 ημέρες. Ο τοκετός είναι επιτρεπτό να καθυστερήσει μονάχα μία ήμερα, σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα διαταραχθεί. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν τέτοια επιτυχία που οι μητέρες γεννούν περισσότερα μικρά από όσα μπορούν να θηλάσουν.  Ο θηλυκός χοίρος θα σφαγιαστεί, αφού πρώτα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από γέννες καθώς οι θηλές τους έχουν φθαρεί τόσο που δεν μπορούν να τροφοδοτούν με ίσες ποσότητες γάλατος  τα νεογνά και να μην αναπτύσσονται ομοιόμορφα. Η σφαγή θα έρθει μετά τα 5 με 6 χρόνια ζωής της.

Η ζωή ενός χοιριδίου συνδέεται επίσης με ένα αυστηρό πρόγραμμα. Τα χοιρίδια επιτρέπεται να μείνουν με τις μητέρες τους για 28 ημέρες. Στη συνέχεια ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος και για τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες ο στόχος του παραγωγού είναι να αποκτήσουν βάρος, με το ένα κιλό να θεωρείται ιδανικό. Στη συνέχεια εμβολιάζονται και στους αρσενικούς χοίρους αφαιρούνται οι όρχεις για την αποτροπή δυσάρεστης μυρωδιάς στο κρέας. Η μέθοδος αυτή γίνεται χωρίς αναισθησία.  Ο νόμος περί απαγόρευσης αυτού του μέτρου από την Ευρωπαική Ένωση δεν θα τεθεί σε ισχύ, τουλάχιστον μέχρι το 2019.

«Αυτό που κάνουμε εδώ δεν έχει σχέση με ρομαντικές αντιλήψεις που τυχόν καταναλωτές έχουν. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Αλλά πρέπει να βγάλουμε χρήματα από τη δουλειά μας όπως όλοι», εξηγεί ο Χένε δηλώνοντας ότι η βιομηχανία πρέπει να ανταποκριθεί στην ισχυρή ζήτηση αφού ο μέσος Γερμανός καταναλώνει 39 κιλά χοιρινού κρέατος ετησίως, και επιπλέον 22 κιλά να προέρχονται από διαφορετικού είδους κρέατος. 

Κόστος εκατομμυρίων, έσοδα δισεκατομμυρίων
Οι μονάδες παραγωγής έχουν κόστος ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ. Λόγω του υψηλού κόστους το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ελέγχεται από λίγους.  Τα εκατομμύρια του κόστους δεν συγκρίνονται με τα έσοδα της παραγωγής καθώς η εταιρεία που βρίσκεται στη πρώτη θέση του καταλόγου με τις μεγαλύτερες παραγωγές στο κόσμο αγγίζει τα 28 δις σε πωλήσεις

Μια πολιτική επιδοτήσεων που συνεχίστηκε για πολλά χρόνια είναι ένας από τους λόγους που η βιομηχανία κρέατος είναι τόσο προσοδοφόρα. Το κρέας θεωρείται το πολυτιμότερο προϊόν διατροφήςκαι αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι νομοθέτες διανέμουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για τη παραγωγή ζωοτροφών, τις υποδομές μεταφορών και κοινοτικών επιδοτήσεων για επενδύσεις σε κτίρια. Η περιβαλλοντική οργάνωση Bund υπολογίζει ότι το 1 δις των άμεσων πληρωμών που έγιναν το 2009 προορίζονταν για την επιδότηση των καλλιεργειών για ζωοτροφές χοίρων. 

Οι γεωργικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαικής Ένωσης δεν έχουν κάνει πολλά για να αλλάξει τη τεράστια οικονομική βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση στις παραγωγές, όπως καταγγέλλει η οργάνωση. «Το αποτέλεσμα είναι σαφές. Ούτε οι φορείς εκμετάλλευσης, ούτε η βιομηχανία κρέατος πληρώνουν όσα όφειλαν να πληρώνουν ανάλογα με τα κέρδη τους. Ως εκ τούτου λαμβάνουν σημαντικά κέρδη», δήλωσε ο Ρεινχιλντ Μπενινγκ μέλος της Bund.

Επιμέλεια κειμένου: Ευαγγελία Ασημακοπούλου
Πηγή/φωτό:  Tvxs από Spiegel