ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΔΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ;

antarctic - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

antarctic - Σόλων ΜΚΟΗ Συνθήκη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπει ότι ο Νότιος Πόλος είναι και θα παραμείνει τόπος έρευνας, παρά τις εδαφικές αξιώσεις που έχουν χώρες για εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού πλούτου. Ο «πόλεμος των πάγων» στην Αρκτική έχει ήδη ξεκινήσει. Τι θα συμβεί στην Ανταρκτική;

Ποιος ασχολείται όταν στην Ανταρκτική βυθιστεί ένα πλοίο ή πέσει κάποιο αεροπλάνο; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η αποκαλούμενη λεύκη ήπειρος δεν θα γίνει πεδίο αναζήτησης και εξόρυξης ορυκτού πλούτου; «Η τεράστια αυτή ήπειρος των 14 εκ. τετραγωνικών χλμ βρίσκεται εκτός εθνικής δικαιοδοσίας», αναφέρει ο Μάνφρεντ Ράινκε στη Deutsche Welle.

Ο Γερμανός ειδικός είναι από το 2009 αποκλειστικός γραμματέας της Συνθήκης της Ανταρκτικής, η οποία, όπως αναφέρεται στην ίδια πηγή, ρυθμίζει ότι αφορά στο Νότιο Πόλο: «Από τα εδάφη και τις θαλάσσιες περιοχές, μέχρι τα ατυχήματα ή τον ορυκτό πλούτο».

Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, επισημαίνεται πως η εν λόγω Συνθήκη υπογράφηκε το 1959 εν μέσω «Ψυχρού Πολέμου» και κάθε χώρα μπορεί να προσχωρήσει σε αυτήν. Ωστόσο μόνο εκείνες που έχουν πραγματοποιήσει επιστημονικές αποστολές στην ήπειρο διαθέτουν δικαίωμα ψήφου. Οι 49 χώρες που έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής συναντώνται κάθε χρόνο εκ περιτροπής.

Ο Μάνφρεντ Ράινκε σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη επιτυχία στην Ανταρκτική μέχρι σήμερα είναι η διεθνής συνθήκη που προβλέπει ειρηνικές έρευνες στην ήπειρο, παρά τις εδαφικές αξιώσεις που εγείρουν επτά χώρες. «Το 1991 προστέθηκε στη Συνθήκη της Ανταρκτικής ένα επιπλέον άρθρο για την προστασία του περιβάλλοντος που απαγορεύει ρητά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υπογραμμίζει.

Ωστόσο οι πιέσεις για εμπορική αξιοποίηση εντείνονται. Στο Βόρειο πόλο στην Αρκτική το λιώσιμο των πάγων διευκολύνει πολλές οικονομικές δραστηριότητες με ολέθριες συνέπειες. Δημιουργήθηκαν νέες δίοδοι για τα πλοία, ενώ την ίδια στιγμή ξεκίνησε η αναζήτηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών.

«Θα μπορούσε να γίνει κάτι παρόμοιο να γίνει και στην Ανταρκτική;», διερωτάται η Deutsche Welle. Ο Αλέν Χούμπερτ, ειδικός σε ζητήματα πολιτικού κύκλου, πιστεύει ότι η πίεση για την εμπορική αξιοποίηση του Νοτίου Πόλου θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Και φέρνει ως παράδειγμα τη μείωση σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές των αποθεμάτων κριλ, των μικροσκοπικών οργανισμών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα της λευκής ηπείρου.

Μια ευκαιρία να επιλυθεί το πρόβλημα της υπεραλίεσης σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής μέσα από τον ορισμό ειδικών ζωνών προστασίας είναι το ενδεχόμενο υπογραφής ειδικής συμφωνίας μεταξύ εκπροσώπων 24 χωρών και της ΕΕ που ξεκίνησε χθες στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις να απαγορευθεί η αλιεία σε μια θαλάσσια περιοχή με διαστάσεις πέντε φορές το εμβαδόν της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει ωστόσο ανοιχτό.

Πηγή/φωτό: Tvxs