ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΟΙ (της Βάλιας Μπαζού)

greenpeace - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

greenpeace - Σόλων ΜΚΟΜετά την παγκόσμια κατακραυγή οι ρωσικές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες περί «πειρατείας» και τελώντας σε κατάσταση πανικού θέλουν τώρα να σύρουν στο εδώλιο τα 28 τα μέλη της Greenpeace και τους 2 ανεξάρτητους δημοσιογράφους με την κατηγορία του χουλιγκανισμού που επισείει ποινή φυλάκισης έως 7 έτη!


Οι ρωσικές αρχές έκαναν ένα βήμα πίσω μετά τη συγκέντρωση υπογραφών από 1,5 εκατομμύριο πολίτες που ζητούν την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών, ανάμεσά τους 11 Νομπελίστες Ειρήνης, αλλά και μετά την αίτηση που υπέβαλλε η ολλανδική κυβέρνηση, στο νηολόγιο της οποίας είναι το πλοίο, προς το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του πλοίου της Greenpeace, Arctic Sunrise, και όλων όσοι επέβαιναν σε αυτό κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην πλατφόρμα Prirazlomnaya της εταιρίας Gazprom.

Η τροποποίηση  των κατηγοριών δεν αλλάζει πάντως τη σκληρή γραμμή που έχουν επιλέξει οι ρωσικές αρχές για όποιον αμφισβητεί τα σχέδιά τους για την επιδρομή στην μοναδική απάτητη περιοχή του πλανήτη, την Αρκτική, με στόχο την καταλήστευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Έτσι συνεχίζουν να παίζουν ένα επικίνδυνο παιγνίδι αφού η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας αναφέρει επίσης ότι μπορεί κάποιοι από τους ακτιβιστές να κατηγορηθούν για τη χρήση βίας, κατηγορία που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια. Κατηγορία που η Greenpeace χαρακτήρισε φθηνή συκοφαντία για μία οργάνωση που έχει ιστορία 42 χρόνων ειρηνικού ακτιβισμού.

Πρόκειται για την ίδια Επιτροπή που λίγες μέρες νωρίτερα ισχυρίστηκε  ότι βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες στο πλοίο της Greenpeace καθώς και επικίνδυνες ουσίες όπως πλουτώνιο και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθούν και άλλες σοβαρότερες κατηγορίες στους ακτιβιστές της οργάνωσης.

Η ακραία αντιμετώπιση των ακτιβιστών της Greenpeace από τις ρωσικές αρχές δεν είναι βέβαια καθόλου περίεργη αφού η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση  στοχοποίησε τον κολοσσό Gazprom ως έναν από τους βασικούς υπεύθυνους της καταστροφής της Αρκτικής αφού η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya, στην οποία ανέβηκαν συμβολικά οι ακτιβιστές είναι η πρώτη που ξεκινάει εμπορική εξόρυξη στην Αρκτική. Όπως αποκάλυψε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση η πλατφόρμα Prirazlomnaya δεν είναι ασφαλής αφού έχει κατασκευαστεί με κομμάτια από παροπλισμένες πλατφόρμες πετρελαίου ενώ η Gazprom δεν έχει δημοσιοποιήσει σχέδιο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας.
 
ΥΓ
Στη φωτογραφία ο φυλακισμένος καπετάνιος του Arctic Sunrise, Peter Willcox.  Ο Peter ήταν ο καπετάνιος στο Rainbow Warrior Ι, που βομβαρδίστηκε το 1985 στη Νέα Ζηλανδία από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο φωτογράφος Φερνάντο Περέιρα.

Βάλια Μπαζού
Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι