ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΞΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΕ… ΧΡΥΣΟ ΦΟΝΤΟ

xalkidiki molinsi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xalkidiki molinsi - Σόλων ΜΚΟTo Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καταγγέλλει την Hellas Gold − Κίνδυνος για Στρατώνι – Ολυμπιάδα
Μείζον σκάνδαλο, με πολλαπλές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, το περιβάλλον, αλλά την οικονομία, που συνδέεται με «τοξικά και επικίνδυνα» συμπυκνώματα της Hellas Gold, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με αναφορά – καταγγελία που κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις δικαστικές αρχές, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας δεν έχουν απολύτως καμία ενημέρωση για τις τοξικές βόμβες που έχουν δίπλα τους.


Συγκεκριμένα, στην αναφορά – καταγγελία αποκαλύπτεται ότι η διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων, όπως μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος, γίνεται από την Hellas Gold στους χώρους παραγωγής τους, στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, σαν να ήταν απολύτως αδρανή!
Στην αναφορά τίθεται και θέμα οικονομικού σκανδάλου, όπως το χαρακτηρίζει το Παρατηρητήριο, αφού τα συμπυκνώματα εξάγονται στην Κίνα ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέος, αποκρύπτοντας από τις ελληνικές αρχές ότι περιέχουν ποσότητες χρυσού και αργύρου, και στην πραγματικότητα αποστέλλονται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού για την απόληψη πολύτιμων μετάλλων.

Στη Σίνδο
Συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο, στην αναφορά του προς την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αρείου Πάγου, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, καταγγέλλει:
«Συμπυκνώματα γαληνίτη (μολύβδου / αργύρου) και σφαλερίτη (ψευδαργύρου) από τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου και σιδηροπυρίτη / αρσενοπυρίτη από τις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας της Hellas Gold / Ελληνικός Χρυσός μεταφέρονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο της εταιρείας Balkan Logistics Ε.Π.Ε. στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Εκεί μεταφορτώνονται σε containers και μέσω του λιμένα Θεσσαλονίκης εξάγονται στην Κίνα. Όπως προκύπτει από τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας της παραγωγού εταιρείας Hellas Gold, και τα τρία συμπυκνώματα χαρακτηρίζονται “τοξικά και επικίνδυνα”. Με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η εγκατάσταση της αποθήκης υπάγεται στις διατάξεις της ΚΥΑ 12044/2007 (Οδηγία Seveso II) και σε ειδικούς αυστηρούς όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων».

Συγκεκριμένα, για την αποθήκη ορυκτών υλών της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου προβλέπεται:
• Στη ΒΙ.ΠΕ. τα επικίνδυνα συμπυκνώματα αποθηκεύονται σε κλειστό χώρο και όλες οι διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης γίνονται μέσα στην αποθήκη με κλειστή την πόρτα. Η αποθήκη επιβάλλεται να έχει σύστημα εξαερισμού και αποκονίωσης που να καταλήγει σε καμινάδα ύψους 11,5 μ., όπως όμως διαπίστωσε το Παρατηρητήριο, τέτοια καμινάδα δεν υπάρχει.
• Στη ΒΙ.ΠΕ. το δάπεδο της αποθήκης πρέπει να καθαρίζεται από τη διαρρέουσα τοξική σκόνη με τη χρήση ειδικών σαρώθρων και να λειτουργεί μηχανισμός καθαρισμού των ελαστικών των οχημάτων για την αποφυγή διασποράς της σκόνης εκτός της αποθήκης.
• Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη ορυκτών υλών επιβάλλεται να φορούν μάσκα προστασίας με αναπνευστήρα. Κατά τη διαδικασία της φορτοεκφόρτωσης θα φορούν μάσκα ολοκλήρου προσώπου με φίλτρο, γάντια, γυαλιά ασφαλείας και ολόσωμες φόρμες εργασίας. Τα χρησιμοποιημένα μέσα ατομικής προστασίας θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα.
Τα ίδια, όμως, αυτά τοξικά και επικίνδυνα συμπυκνώματα – κατά δήλωση και της ίδιας της εταιρείας – «τα διαχειρίζονται σαν να ήταν άμμος και χαλίκια και τα σωρεύουν σε απλά στεγασμένες “πλατείες”, ανοιχτές στους ανέμους» στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.
Και συνεχίζει στην αναφορά του προς τις δικαστικές αρχές το Παρατηρητήριο: «Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, η εταιρεία Hellas Gold απέκρυψε πλήρως την τοξικότητα και επικινδυνότητα των παραγόμενων συμπυκνωμάτων από τις αρμόδιες αρχές και φυσικά και από το ενδιαφερόμενο κοινό». Έτσι οι εγκαταστάσεις δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της Οδηγίας Seveso II για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες (ΒΑΜΕ), αν και οι ποσότητες των συμπυκνωμάτων που αποθηκεύονται στις ανοιχτές «πλατείες» είναι πολλαπλάσιες αυτών που αποθηκεύονται στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.

Kαμιά ενημέρωση
Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι στη διαχείριση αυτών των υλικών να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ούτε ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φόρτωση στα φορτηγά αυτοκίνητα γίνεται με φορτωτή. Τα λάστιχα των φορτηγών κυλούν στους δρόμους των χωριών μετά τη φόρτωσή τους, αλλά για να μπουν στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και για να βγουν από εκεί πρέπει να περάσουν από ειδικό «μηχανισμό καθαρίσματος»!
Το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει ότι ειδικά το συμπύκνωμα πυριτών της Ολυμπιάδας είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο υλικό, που εκτός από εξαιρετικά τοξικό για τους ανθρώπους και το περιβάλλον (περιεκτικότητα σε αρσενικό 8% ή και περισσότερο) είναι και παράγοντας πυρκαγιάς. Ακόμα, όπως αποκαλύπτεται στην αναφορά:
• Στο Στρατώνι το εργοστάσιο εμπλουτισμού βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό και πάνω στη θάλασσα.
• Στην Ολυμπιάδα οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα σε ρέμα συνεχούς ροής, σε πολύ μικρή απόσταση από την επαρχιακή οδό, τον οικισμό της Ολυμπιάδας και το θαλάσσιο μέτωπο.
• Η μεταφορά των τοξικών και επικίνδυνων συμπυκνωμάτων γίνεται με φορτηγά αυτοκίνητα που δεν φέρουν καμία από τις υποχρεωτικές από τη νομοθεσία πινακίδες και σημάνσεις.

Απώλεια φόρων
Στην αναφορά προς τις δικαστικές αρχές, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ καταγγέλλεται ακόμη ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλεια φόρων άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ από την εξαγωγή των συμπυκνωμάτων πυριτών Ολυμπιάδας που αποθηκεύεται στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειικού οξέος. 
Σύμφωνα με την καταγγελία, αποκρύπτεται το γεγονός ότι το υλικό αυτό περιέχει χρυσό και άργυρο σε σημαντικές περιεκτικότητες και, ενώ φαίνεται να εξάγεται ως φθηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή θειικού οξέος, στην πραγματικότητα αποστέλλεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού (Κίνα) για την απόληψη των πολύτιμων μετάλλων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου: «Από τους 339.810 συνολικά τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν μέσω της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου εκτιμάται ότι η εταιρεία Hellas Gold θα εισπράξει 157 εκατ. δολάρια ή 121,4 εκατ. ευρώ. Η απώλεια φόρων για το Ελληνικό Δημόσιο από τον περιεχόμενο στο συμπύκνωμα χρυσό και άργυρο (20,65 γρ. ανά τόνο χρυσού και 130,83 γρ. ανά τόνο αργύρου) που δεν δηλώνονται, θα είναι της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ»!

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις δικαστικές αρχές:
• Την άμεση διακοπή λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Εμπλουτισμού Στρατωνίου και Ολυμπιάδας της Hellas Gold.
• Την παύση λειτουργίας και εκκένωση των «πλατειών» αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.
• Τη μεταφορά / απομάκρυνση κατά την ΚΥΑ 52167/4683/2012 των συμπυκνωμάτων που βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.
• Την επιβολή στους υπευθύνους των κυρώσεων του Νόμου και των σχετικών αποζημιώσεων και προστίμων.


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι