ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

YΠΟΒΡΥΧΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΗ ΓΗ (της Κατερίνας Κανόνη)

biggest volcanonearth - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

biggest volcanonearth - Σόλων ΜΚΟΒρίσκεται στο βυθό του Ειρηνικού και έχει πλάτος 650 χιλιομέτρων
Γεωφυσικοί ανακάλυψαν το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη, ένα θηρίο πλάτους 650 χιλιομέτρων, ύψους 4 χιλιομέτρων και όγκου 2,5 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται κάτω από τα νερά του βορειοδυτικού Ειρηνικού.


Το ηφαίστειο Ταμού Μασίφ, όπως ονομάζεται, είναι ανενεργό εδώ και 140 εκατομμύρια χρόνια αλλά η ύπαρξή του θα βοηθήσει τους γεωφυσικούς να προσδιορίσουν πόσο μάγμα μπορεί να αποθηκευτεί στο φλοιό της Γης και να απλωθεί στην επιφάνεια. Επιπλέον, δείχνει ότι η Γη μπορεί να παράγει ηφαίστεια του ίδιου επιπέδου με το «Όρος Όλυμπος» στον Άρη, το οποίο έχει πλάτος 625 χιλιόμετρα και ύψος σχεδόν 22 χλμ και θεωρείται το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε το ενεργό ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης, το οποίο όμως είναι αρκετά ψηλότερο (9 χλμ) από το Ταμού Μασίφ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Geoscience», το Ταμού Μασίφ ανήκει στην υποθαλάσσια οροσειρά Σάτσκι Ράιζ και βρίσκεται 1.500 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας.

Η τελευταία του έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, πριν από περίπου 140 με 145 εκατ. χρόνια, όταν ζούσαν οι δεινόσαυροι.

Μικροί βράχοι από το Ταμού είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι αποτελούνται από λάβα, αλλά οι γεωλόγοι πίστευαν πως το ηφαίστειο ενδεχομένως να σχηματίστηκε από διάφορα άλλα ενεργά ηφαίστεια που εξερράγησαν και η λάβα τους συσσωρεύτηκε και σχημάτισε το όρος. Μάλιστα, τα νησιά της Χαβάης και η Ισλανδία σχηματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής γεωλογίας William Sager με τους συνεργάτες του, εντόπισαν το Ταμού Μασίφ κατά τη διάρκεια έρευνας πάνω από την υποθαλάσσια οροσειρά το 2010 και το 2012, ενώ χρησιμοποίησαν ειδικά κανόνια αέρα για να στείλουν σεισμικά κύματα και να καταγράψουν τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό η κορυφή του ηφαιστείου -η οποία σήμερα βρίσκεται σε βάθος 1.980 μέτρων- να μην «ξεμύτισε» ποτέ πάνω από το νερό.


Κατερίνα Κανόνη k.kanoni@eleftherotypia.net

Πηγή: Ελευθεροτυπία από ΑΠΕ, Nature