ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

klima allagi frouton - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

klima allagi frouton - Σόλων ΜΚΟΗ κλιματική αλλαγή αλλάζει και τη γεύση των φρούτων, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες!
Σύμφωνα με έρευνα στους οπωρώνες της Ιαπωνίας, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα μήλα, τα αχλάδια και άλλα φρούτα πιο γλυκά και πιο μαλακά τα τελευταία 40 χρόνια.


Έπειτα από προηγούμενες μελέτες που είχαν διαπιστώσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει ορισμένα οπωροφόρα δέντρα να ανθίζουν νωρίτερα, οι ερευνητές του ιαπωνικού Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων θέλησαν με τη σειρά τους να εξετάσουν το κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία επηρεάζει την ποιότητα του καρπού.

Έρευνα
Η ερευνητική ομάδα του Τοσιχίκο Σουγκιούρα ανέλυσε δεδομένα 40 χρόνων που αφορούν δύο ποικιλίες μήλων, τα Φούτζι που παράγονται στην επαρχία Ναγκάνο και τα Τσουγκάρο στην επαρχία Αομόρι.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Scientific Reports, και οι δύο ποικιλίες παρουσίασαν σε αυτό το διάστημα μείωση της οξύτητας και της σκληρότητάς τους και αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα. Αυτή η αλλαγή, επειδή είναι αργή και σταδιακή, μπορεί να μη γίνεται αντιληπτή στους καταναλωτές, όμως οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι θα ήταν πολύ εμφανής, αν κάποιος συνέκρινε ένα σημερινό μήλο με ένα της ίδιας περιοχής 30 χρόνια πριν. Αλλες αδημοσίευτες έρευνες δείχνουν ότι αντίστοιχη «μετάλλαξη» υφίστανται και τα αχλάδια.

Πηγή/φωτό: Έθνος