ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΝSA: ΠΟΣΤΑΡΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΤΟΥ ΤΗΝ “ΕΠΕΣΑΝ” ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

facebook surveillance - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

facebook surveillance - Σόλων ΜΚΟΈνας Γερμανός κάλεσε πρόσφατα για πλάκα μέσω Facebook μερικούς φίλους του να κάνουν βόλτα γύρω από μια μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Προς μεγάλη του έκπληξη, όμως, λίγες μέρες αργότερα, η γερμανική αστυνομία χτύπησε την πόρτα του. Είχε ειδοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές.
Ο 28χρονος Ντάνιελ Μπάνγκερτ από το Γκρίσχαϊμ, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση της NSA, γνωστή ως Συγκρότημα Ντάγκερ, έγραφε στον τοίχο του στο Facebook ότι στόχος της βόλτας ήταν η εξερεύνηση του απειλούμενου φυσικού περιβάλλοντος των πρακτόρων της NSA.


«Αν είμαστε πραγματικά τυχεροί μπορεί να δούμε με τα μάτια μας έναν αληθινό πράκτορα της NSA» έγραφε. Μάλιστα, παρότρυνε τους ενδιαφερόμενους να φέρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και «λουλούδια όλων των ειδών ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του περιβάλλοντος των πρακτόρων».

Μπορεί να μην ανταποκρίθηκαν πολλοί φίλοι του στην πρόσκληση αλλά ανταποκρίθηκαν οι αρχές. Συγκεκριμένα, τέσσερις ημέρες μετά την ανάρτηση της πρόσκλησης, χτύπησε το κινητό του Μπάνγκερτ και ακριβώς την ίδια στιγμή χτύπησε και η πόρτα του. Ο άνθρωπος με τον οποίο μιλούσε στο τηλέφωνο του είπε να μιλήσει με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω. Ο Μπάνγκερτ έβαλε αμέσως μια μπλούζα που απεικόνιζε τον Έντουαρντ Σνόουντεν και άνοιξε την πόρτα.

Οι αστυνομικοί ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Μπάνγκερτ. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, λέγοντας ότι πρόθεσή του ήταν πράγματι να μεταβεί στην περιοχή. Οι αστυνομικοί δεν φάνηκαν πολύ χαρούμενοι.

«Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα», λέει ο 28χρονος. «Είχαν έρθει γι’ αυτή την ανοησία;»

Πώς έμαθε όμως η αστυνομία για τη βόλτα που προγραμμάτιζε ο Μπάνγκερτ; Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του γειτονικού Ντάρμσταντ, η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία είχε δει την ανάρτηση και είχε ειδοποιήσει τους Γερμανούς. Η στρατιωτική αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στο εσωτερικό του Συγκροτήματος Ντάγκερ, αλλά στο εξωτερικό την ευθύνη έχουν οι γερμανικές αρχές.

Λίγο αργότερα, ο Μπάνγκερτ ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί τον ρώτησαν αν είχε επαφές με αναρχικές οργανώσεις ή άλλες ομάδες που προπαγανδίζουν τη βία. Απάντησε ότι δεν είχε καμιά τέτοια επαφή και ότι το μόνο που ήθελε ήταν να πάει μια βόλτα.
Οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν και τον ενημέρωσαν ότι για να μεταβεί στην περιοχή έπρεπε να λάβει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης, ενώ του συνέστησαν να μη γράψει τίποτα στο Facebook γι’ αυτή την υπόθεση.

Ο Μπάνγκερτ ακολούθησε την πρώτη συμβουλή και ζήτησε σχετική άδεια παρόλο που σκοπός του δεν ήταν να διαδηλώσει. Αγνόησε ωστόσο τη δεύτερη συμβουλή και έγραψε στη σελίδα του για την επίσκεψη των αστυνομικών.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση. Το γεγονός ότι η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία πληροφορήθηκε το θέμα δεν είναι περίεργο, είπε. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Ο Μπάνγκερτ δεν πήγε στη φυλακή. Η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν το περασμένο Σάββατο 70 άνθρωποι για να πάνε στην εγκατάσταση της NSA – μαζί με δύο περιπολικά, ένα μπροστά και ένα πίσω. Δυστυχώς, δεν είδαν με τα μάτια τους κανέναν αληθινό κατάσκοπο. Πέρασαν καλά όμως. Και σχεδιάζουν την επόμενη βόλτα.


Πηγή: Ελευθεροτυπία από Der Spiegel