ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΚΡΑΤΗ ΚΑΤ’ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ

smik - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

smik - Σόλων ΜΚΟΓια τους απαισιόδοξους αποτελεί σαφή απόδειξη ότι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει αποτύχει. 
Οι αισιόδοξοι βρίσκουν σε αυτόν κάποιες ενδείξεις επιτυχίας του ανθρώπινου πολιτισμού, έστω σε ορισμένα –κατά κανόνα τα ίδια πάντα– σημεία του πλανήτη. 
Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο Δείκτης των Αποτυχόντων Κρατών (Failed States Index) θεωρείται επί σειρά ετών αξιόπιστος μπούσουλας διεθνώς από ερευνητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και κυβερνήσεις.

Τον εκδίδει ετησίως το Fund for Peace (FFP, Ταμείο για την Ειρήνη, fundforpeace.org), ένα ανεξάρτητο –όπως αυτοαποκαλείται– ινστιτούτο ερευνών στην Ουάσιγκτον και δημοσιεύεται σε συνεργασία με την αμερικανική επιθεώρηση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής «Foreign Policy».

Είναι –αν μη τι άλλο– ζοφερή η εικόνα στο μεγαλύτερο τμήμα της υφηλίου, όπως ξανά παρουσιάζεται και στη φετινή αναφορά του FFP, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Και, μάλιστα, οι συντελεστές του «Foreign Policy» (FP), μαζί με τη δημοσίευση του φετινού Δείκτη Αποτυχόντων Κρατών (Failed States Index-2013) επέλεξαν να ρίξουν ιδιαίτερους προβολείς πάνω στις τραγικές περιπτώσεις τριών κρατών ξεχωριστά, επί συνόλου 178 χωρών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (Νο2 χειρότερο κράτος), της Αιγύπτου (Νο 34) και της Ελλάδας (Νο 138).

Στην πρώτη περίπτωση, του Κονγκό, σχολιάζουν «κράτος μόνο κατ’ όνομα». Στην περίπτωση της Αιγύπτου, «κράτος με τόσες πολλές δυσκολίες να κατανοήσει τις μετεπαναστατικές του προοπτικές». Και στην περίπτωση της Ελλάδας: «Ένα κράτος που φαινόταν ότι είχε προαχθεί στον Πρώτο Κόσμο, αλλά αντίθετα έχει καταντήσει να αποτελεί την απελπιστική περίπτωση της Δυτικής Ευρώπης…».
Πάντως, τα σκήπτρα της αποτυχίας για έκτη συνεχή χρονιά εξακολουθεί να κρατά η Σομαλία.

failed-states

Ελλάδα, το «ανάπηρο» κράτος
Η έκφραση που χρησιμοποιεί το «Foreign Policy» για να χαρακτηρίσει την όλη κατάσταση στην Ελλάδα είναι η «Europe’s Basket Case»: Ο όρος basket case ανάγεται ετυμολογικά στην αμερικανική στρατιωτική αργκό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφορά τον πολυτραυματία που του έχουν κοπεί και τα χέρια και τα πόδια!.. Κοντολογίς, η χώρα μας έχει καταντήσει ο ανάπηρος της Ευρώπης!

Η Ελλάδα, στη φετινή της κατάταξη, έχει σκαρφαλώσει εννέα θέσεις ψηλότερα στην κλίμακα της κρατικής αποτυχίας από το 2007, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αντίστοιχου Failed States Index.

Εξηγούνται σαφώς τα «γιατί» της ελληνικής κρατικής παθολογίας, στην ειδική αναφορά που υπογράφει η ελληνικής καταγωγής συνεργάτις του «FP» Johanna Kakissis: «Σίγουρα –γράφει– το ελληνικό κράτος ήταν δυσλειτουργικό πολύ πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους περισσότερα από τρία χρόνια πριν, με τη γραφειοκρατία και τη σχετιζόμενη με αυτή διαφθορά να άπτεται των πάντων, από τη συλλογή των φόρων μέχρι τον πολεοδομικό σχεδιασμό των σχολικών αιθουσών. Όμως, αφού η Ελλάδα έλαβε δύο πακέτα διάσωσης πολλών δισ. δολαρίων, αυτό το δυσλειτουργικό σύστημα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και να συρρικνωθεί ταυτόχρονα – και μάλιστα σε έναν υπεράνθρωπο ρυθμό. Η τρόικα των δανειστών –η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– απαίτησαν περικοπές δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό, όπως και μεταρρυθμίσεις. Για να ανταποκριθούν στους στόχους μείωσης του ελλείμματος που είχε θέσει η τρόικα, σειρά διαδοχικών κυβερνήσεων κυριολεκτικά τσεκούρωσαν μισθούς του δημοσίου τομέα, συντάξεις και αποθεματικά κοινωνικών υπηρεσιών. Αποτέλεσμα; Ο δείκτης ανεργίας είναι τώρα 27%, ποσοστό ρεκόρ. Για τους Έλληνες εργαζομένους κάτω των 25 ετών είναι πάνω από 60%. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί σε τρία χρόνια. Περίπου το ένα τέταρτο των Ελλήνων λένε ότι δεν τους φθάνουν τα χρήματα για να φάνε…».

Έτσι απλά κωδικοποιήθηκε η τραγική μας καθημερινότητα. 
Και έτσι για άλλη μια φορά φαίνεται και το πώς γίνεται διεθνώς αντιληπτή. 
Αξίζει να παραθέσουμε και αυτά από τη σχετική ειδική αναφορά του «FP»:
«Αναλογιστείτε ότι χρειάστηκαν δύο ακατάστατες εκλογικές αναμετρήσεις, η δαιμονοποίηση του αριστερού πολιτικού Αλέξη Τσίπρα ως ενός τρελού ευρω-δολοφόνου και αρκετός πανικός για ελληνική έξοδο από το ευρώ (grexit) πριν η Ελλάδα αποκτήσει μία νέα κυβέρνηση της κρίσης, έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο νέος πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, ένας οικονομολόγος σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ, προερχόμενος από οικογένεια “παλαιού χρήματος”, είχε περάσει την προηγηθείσα διετία αυτοπαρουσιαζόμενος ως αντιμνημονιακός σταυροφόρος, πριν κερδίσει το πόστο του με την υπόσχεση ότι θα εκπληρώσει τους όρους και θα κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

Οι Βρυξέλλες μπορεί να νιώθουν ανακούφιση, όμως πολλοί Έλληνες παραμένουν τρομοκρατημένοι με αυτό που ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές. Σαν μια σελίδα βγαλμένη από την ιστορία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ψηφοφόροι έδωσαν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στη Χρυσή Αυγή, ένα νεοφασιστικό κόμμα, γνωστό για τους ναζιστικούς συμβολισμούς, τον βίαιο ρατσισμό του και την παρουσίαση όλων των πολιτικών (πλην των ιδίων) ως προδοτών που προτιμούν να παραβιάζουν τους νόμους αντί να τους εφαρμόζουν. Το κόμμα κατέχει 18 έδρες στο κοινοβούλιο και εμφανίζεται τρίτο στις προτιμήσεις των πολιτών κατά τις δημοσκοπήσεις».

Εδώ να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη αναφορά δημοσιεύθηκε λίγες μόνο μέρες πριν τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Παραθέτουμε ένα ακόμα απόσπασμά της που αναφέρεται στη συμπλήρωση ενός έτους της κυβέρνησης Σαμαρά στην εξουσία, «χρόνος πολύ περισσότερος από ό,τι αρκετοί αναλυτές των περί την Ελλάδα προέβλεπαν», όπως σημειώνεται:
«…Αλλά, πολλοί πλούσιοι Έλληνες με καλές διασυνδέσεις ακόμα, δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους και εξακολουθούν να μετακυλίουν το βάρος πάνω στην κατεστραμμένη μεσαία τάξη. Εξαιτίας της δαιμονοποίησης των μεταναστών, ειδικά των φτωχών και μη λευκών, έχει επίσης σημειωθεί μία ραγδαία αύξηση εγκλημάτων μίσους. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σφόδρα κατακρίνει την ελληνική Αστυνομία –άλλο έναν θεσμό που οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται– επειδή αρνείται να δράσει εναντίον αυτών των εγκλημάτων, αλλά και για δική της ρατσιστική συμπεριφορά. Η κυβέρνηση Σαμαρά λέει ότι έχει συστήσει ειδικές ομάδες εναντίον των εγκλημάτων μίσους, αλλά ο Σαμαράς ενδιαφέρεται περισσότερο να δείξει στους Έλληνες ότι τους οδηγεί έξω από τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και μισό αιώνα…».


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι