ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΠΡΩΤΗ “TΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙΡΟΥ” (της Κατερίνας Ροββά)

diadiktiaki trapeza kairou - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

diadiktiaki trapeza kairou - Σόλων ΜΚΟΜειωμένες έως και κατά 20% είναι οι τιμές της βροχόπτωσης τα τελευταία πενήντα χρόνια στη χώρα μας.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, τους θερινούς μήνες, καταγραφόταν μία σημαντική τάση θέρμανσης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον: Οπως εκτιμάται την περίοδο 2021-2050 η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα θα έχει αυξηθεί έως και κατά 2°C σε σχέση με τη μέση κλιματική τιμή.


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το σύστημα πληροφοριών «Γεώκλιμα», μια διαδραστική εφαρμογή που λειτουργεί για πρώτη φορά στη χώρα μας με πρωτοποριακές δυνατότητες ακόμη για τα διεθνή πρότυπα. Το «Γεώκλιμα», το οποίο είναι δωρεάν προσβάσιμο μέσω Διαδικτύου, σκιαγραφεί το κλιματικό προφίλ της Ελλάδας παρέχοντας μια αναλυτική βάση δεδομένων ανά περιοχή.

Παράλληλα αναλύει τη μελλοντική μεταβολή του κλίματος στον χώρο και τον χρόνο της ελληνικής επικράτειας, αξιοποιώντας κλιματικά μοντέλα, μετρήσεις επίγειων σταθμών, δορυφορικές παρατηρήσεις και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα. Οι προσομοιώσεις για το μελλοντικό κλίμα της Ελλάδας γίνονται ανά 10 χιλιόμετρα εδάφους, με μεγάλη, δηλαδή, χωρική ανάλυση.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, που υπόσχεται να συμβάλει μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Κι αυτό καθώς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αγρότες, κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, οι δραστηριότητες των οποίων εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες και τις μελλοντικές μεταβολές τους, όπως μεγάλες τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις που ασχολούνται με εγκατάσταση αιολικών πάρκων, μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ερευνητικοί οργανισμοί μπορούν να βρουν στο «Γεώκλιμα» ένα χρηστικό εργαλείο.

 «Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα οπτικοποίησης -υπό τη μορφή χαρτών- της χωρικής κατανομής όλων των κλιματικών παραμέτρων, όπως θερμοκρασία και υγρασία, αέρα, βροχόπτωση, ηλιοφάνεια, αριθμός ημερών βροχής και άλλων φαινομένων. Επίσης, το σύστημα οπτικοποιεί τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων και τις μεταβολές του κλίματος στο μέλλον», εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Φείδας, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρουσίαση σε ημερίδα
Το ερευνητικό έργο υλοποιήθηκε μέσω της Δράσης «Συνεργασία» από φορείς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου -συγκεκριμένα του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, του Τμήματος Γεωλογίας και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής-, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και των δύο εταιρειών SingularLogic και ΔΡΑΞΙΣ Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Η εφαρμογή θα παρουσιαστεί στη δημοσιότητα σε ειδική ημερίδα που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την ερχόμενη Παρασκευή. Επίσης, είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του έργου www.geoclima.eu.

Μεταβολές-Πρόγνωση για τα επόμενα… 100 χρόνια
Σημαντική τάση θέρμανσης τους καλοκαιρινούς μήνες φαίνεται ότι παρουσιάζει η Ελλάδα μετά το 1990, σύμφωνα με το «Γεώκλιμα». Παράλληλα, παρατηρείται πτωτική τάση στις ετήσιες τιμές βροχόπτωσης που αγγίζει ποσοστό 10-20%. Το γεγονός αποδίδεται στη μείωση των βροχοπτώσεων που παρατηρείται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εκτός από τις παραπάνω μεταβολές που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του έργου, το «Γεώκλιμα» προχωρά και σε εκτιμήσεις για τις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να συντελεστούν μέχρι το τέλος του αιώνα στον ελλαδικό χώρο. Οπως εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Φείδας, «την περίοδο 2021-2050 η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί γύρω στους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990. Η αύξηση αυτή συνεχίζεται και γίνεται ιδιαίτερα σημαντική την τελευταία τριακονταετία του αιώνα (2071-2100), στην οποία, με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 3-4 βαθμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταβολές της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερες κατά τους θερινούς μήνες -2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου την περίοδο 2021-2050 και μέχρι 6 βαθμούς στο τέλος του αιώνα – ιδιαίτερα για την Κεντρική Ηπειρωτική Ελλάδα.

Βροχές
Λιγότερες αναμένεται να είναι στο μέλλον οι βροχοπτώσεις. Για τα επόμενα 30 χρόνια, στη Νότια Ελλάδα η μείωση αναμένεται να αγγίξει το 15%, ενώ στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μικρή τάση αύξησης που θα φτάσει μέχρι το +10%. Ενδεικτική είναι η επισήμανση του κ. Φείδα, ο οποίος αναφέρει πως «όλα τα μοντέλα συμφωνούν ότι η βροχόπτωση στον ελλαδικό χώρο θα μειωθεί προς το τέλος του αιώνα. Τα ποσοστά των εκτιμήσεων διαφέρουν, με το πιο απαισιόδοξο σενάριο να δίνει μείωση της τάξεως του 10-15%»…


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Ροββά
Πηγή/φωτό: Έθνος